образование 25 ноем. 2016 2016-11-25 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdFE4IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--7eb0e1b0e0ce75d73b6fc54595050bfe50a4c0e6/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_2274.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Догодина стартира проектът за дуално обучение

От началото на 2017 г.  учениците ще могат да работят три дни в седмицата срещу заплащане, за да придобият практически професионален опит, а през останалите два дни да ходят на училище.

Това ще стане възможно чрез стартирането на  българския вариант на досегашния проект ДОМИНО по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” с финансиране за бизнеса.

Информацията съобщи вицепремиерът и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева.

Според нея е налице парадокс - има безработица, бизнесът се задъхва заради дефицит на кадри, а в същото време професионалните училища се опразват за сметка на езиковите. 

„Системата обаче не може да се регулира със санкциониращи административни мерки, а с добро менажиране, с повече учебни практики, с покачване престижа на търсените професии и тясна връзка с бизнеса и неговите реални потребности“, коментира министърът.
 
Тя обясни, че с промяната в Закона за професионалното образование са направени две важни положителни стъпки: олекотяване на държавните зрелостни изпити и увеличаване на часовете по практика за сметка на теорията.

Професионалните училища трябва да са максимално гъвкави и адаптивни към средата, в която се конкурират с профилираните гимназии, главно езиковите, които са най-предпочитани от деца и родители. Трябва да се търсят дългосрочни партньорства с фирмите, да кандидатстват по проекти за обновяване на материалната база, да предлагат по-привлекателни специалности и съвместими учебни планове, да се съобразяват с пазара и да рекламират по-агресивно своя продукт.

По думите й професията готвач е хит за учениците. Готвачите са изключително търсени и добре платени в ресторантите, затова расте и интересът към професията. Телевизионните предавания за готвене допълнително предизвикват още по-голям интерес сред учениците и родителите.
 
 „През 2017 г. ще се даде тласък на професионалното обучение, защото за последен път ще има прием и след 7, и след 8 клас, а бизнесът трябва да осъзнае, че няма как да получи напълно готови кадри от училищата, а трябва да участва дейно в процесите на придобиване на професионални умения у подрастващите и да съумее да ги задържи в България“, коментира още Кунева.



Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...