05 сеп. 2014 2014-09-05 2016-12-24

Burgas Reporter Ltd.

Георги Лапчев: Прокуратурата вече разгледа казуса с плажа "Корал"

Георги ЛапчевКазусат с плажа “Корал” вече е бил разгледан от Окръжната прокуратура в Бургас и нарушения с издадените строителни разрешения не са били открити – съобщават от Община Царево. Информацията беше изпратена до медиите след като стана ясно, че вицепремиерът Екатерина Захариева ще предаде документите на Главната прокуратура, тъй като в тях има допуснати сериозни нередности. Става въпрос за строителните разрешителни за две местности, намиращи се в близост с. Лозенец. От Министерството на регионалното развитие казват, че за  „Смайлов чаир” са издадени 18 разрешения за строеж, от които в сила са 9. Но царевският кмет Георги Лапчев уточнява, че  15 разрешителни са в сила, като отменените са 3. Относно разрешителните в „Рибарницата” министър Захариева твърди, че там има 20 строителни разрешителни, като 7 от тях са в сила. От администрацията на Община Царево обаче заявяват, че в сила са 18 документа и едва за две не са подадени заявления за презаверка. Във връзка с твърденията, че разрешенията за строеж са издадени без да бъде проведена процедура по оценка за съвместимост в нарушение на Закона за биологичното разнообразие, Георги Лапчев уточнява, че през 2012 г. министърът на околната среда и водите Евдокия Манева е разгледала преписките и с писмо са били уведомени Окръжна прокуратура Бургас и министъра на МРРБ, че ПУП за въпросните имоти са одобрени преди влизане в сила на Закона за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие. „Поради което за тях няма основание да се изисква провеждане на процедура по реда на чл.31 от Закона за биологичното разнообразие.”, коментира кметът на Царево.

Вчера служебният министър на околната среда и водите Светлана Жекова издаде заповед, с която се забраняват строителните и монтажни работи в къмпинг „Корал”.

Според експертите от МОСВ, строителството би довело до унищожаване на три типа дюни, които са основен елемент на ладшафа и са под специалната защита на Закона. От необратимо унищожение са заплашени и шест вида растения.

Коментари