образование 01 сеп. 2016 2016-09-01 2016-12-07

Burgas Reporter Ltd.

Шанс за кариера и за "отпадналите" ученици

Инструменти за кариерно ориентиране на учениците, застрашени от отпадане, ще бъдат разработени за 1-ви път в България.

По данни на Националния статистически институт за учебната 2014/2015 година поради нежелание и различни семейни причини от училище са отпаднали 11 206 ученици. Те напускат училище без придобита професионална квалификация и без шанс да се реализират на пазара на труда. Голяма част от учениците не виждат смисъл да продължат своето образование като основа за намирането на работа.

За преодоляване на проблема по проекта, финансиран от Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“,ще бъдат изработени специализирани тестове за възрастовите групи 5.-6. клас, 7.-8. клас и 9.-12. клас.

Резултатите от тях ще предоставят обективни данни на кариерните консултанти и на педагогическите специалисти от училище, за да могат те да работят с учениците, които са застрашени от отпадане. Целта е през тях да им създадат мотиви за учене и посещаване на училище, както и да им помогнат в избора на образование/обучение или професия. Ще има и специални модули за учениците със специални образователни потребности, като упражнения за кариерно ориентиране на брайлов шрифт или жестомимични записи.

Предвижда се и обучение на 150 кариерни консултанти и 126 педагогически специалисти от 42 училища, които ще трябва да провеждат тестовете със застрашените младежи. Изпълненията на дейностите по проекта трябва да приключат до края на 2017 г.

За изработването на инструментите е обявена обществена поръчка на стойност 262 480 лв. без ДДС, а оферти се приемат до 19 септември.
 

Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...