ориентири 09 сеп. 2017 2017-09-09 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBb3BEIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--a25a9d41e7a8fa069cb1680a73bce650568d06da/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28876.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Плащате авансово за доставка на стока от ЕС? А знаете ли къде може да допуснете грешка?

Измина още една седмица и е време за поредната ви среща с  г-жа Ана Петрова  - собственик на счетоводна кантора „Корект Акаунт Консулт“ ЕООД

В своята седмична колонка тя ви помага с експертното си мнение в случаи, когато се изправяте пред различни трудности в  бизнеса си, породени от вечния конфликт между приходи, разходи и данъчни задължения. 

А ако имате допълнителни въпроси, чиито отговори не намирате, не се колебайте да я потърсите. А сега извадете лист, химикал и си водете балежки. Или просто си "сверете часовниците".

Често срещана практика е при извършване на цялостно авансово плащане за придобиване на стоки от Европейския съюз да се издава протокол по чл. 117 от ЗДДС във връзка с извършеното авансово плащане. 
 
А дали е правилно? 
 
Хубаво е да знаете, че в този случай издаването на протокол за начисляване на данък върху добавена стойност във връзка с извършено авансово плащане е неоснователно.
Ако искате ще ви го повторя. Неоснователно е. 
 
Това е така, защото протоколите за вътрешнообщостно придобиване се съставят в посочения в чл. 117, ал. 3 от ЗДДС срок, а именно: не по – късно от 15 дни от датата, на която данъкът е станал изискуем и това едатата на прехвърляне на собствеността върху стоките (т.е. това е датата на данъчното събитие), а не датата на извършване на плащането.
 
При 100% авансово плащане за бъдещо придобиване на стока от Европейския съюз, дори и от страна на доставчика да е издадена фактура по повод извършеното авансово плащане, данъкът не става изискуем и за получателя на доставката не възниква задължение за начисляване на данък върху добавената стойност. Аналогичен е случаят и при частично авансово плащане.
 
И отново да се върнем на този важен факт. Издаването на протокол за начисляване на данък върху добавена стойност във връзка с извършено авансово плащане е неоснователно.
 
Какво да направите, ако все пак заради усърдие или непознаване на материята сте издали протокол!?
 
При положение, че сте издали протокол за извършеното авансово плащане, то той е погрешно съставен. 
 
На основание чл. 80, ал. 5 от ППЗДДС трябва да анулирате този протокол. 
 
Анулираният протокол се отразява в дневниците за покупки и продажби, като стойностите се посочват с отрицателен знак. 
Издава се нов, вече коректно направен протокол в 15-дневен срок от датата на данъчното събитие, а именно датата на прехвърляне на собствеността върху стоките.
 
В него следва да се посочи цялата данъчна основа на доставката и да се отрази в дневниците за покупки и продажби.
 
Искам да обърна внимание, че не стои така въпросът, когато говорим за услуги. Но за това ще си поговорим в някоя от следващите ни срещи.
 
Надявам се да съм ви била полезна. Благодаря ви за коментарите, за добрите думи и разбира се…благодаря ви и за критиките, които ми изпращате по повод на предните ми статии.
 
До нови срещи и ви пожелавам добри печалби.
 
Счетоводна кантора Корект Акаунт Консулт ЕООД
Бургас, ул. "Цар Петър" 17, ет 4, стая 5
моб. 0893 893 003
office@correctaccountbg.com

Още счетоводни съвети за вашия бизнес можете да откриете ТУК
 
Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...