ориентири 05 авг. 2017 2017-08-05 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBckZDIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--6cce1e9e0c5d5b5712cb77a5b9f0eba2151c2f3b/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28574.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Съвети за онези, които финансират началото на своя бизнес с лични пари

Това е поредната ви среща с Ана Петрова, собственик на счетоводна кантора „Корект Акаунт Консулт“ ЕООД

По няколко пъти в месеца тя ще ви помага с експертното си мнение да преодолявате различни трудности в  бизнеса си. А ако имате допълнителни въпроси, просто можете да я потърсите.

Днес съветите и са насочени към онези от вас, които стартират своя бизнес с лични средства.


Често в практиката се случва собственикът на ЕООД /или съдружници в ООД/ да финансира дружеството си със собствени средства. 
Не рядко размерът на това финансиране надхвърля 10 000 лева.
 
В такива случаи възниква въпросът: следва ли да се декларира тази сума от собственика като физическо лице в ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ в частта за деклариране на заеми?

Ако едноличният собственик на капитала е направил финансовата помощ на основание чл. 134 от Търговския закон, то това не е заем, а ДОПЪЛНИТЕЛНА ПАРИЧНА ВНОСКА. Това НЕ Е ЗАЕМ и не следва да се декларира в ГДД съгласно чл. 50, ал. 1, т. 5 от ЗДДФЛ. Там се декларират ЗАЕМИТЕ.

Ако допълнителната парична вноска не е върната към края на отчетната година, то тя се посочва в ГДД по чл. 92 от ЗКПО в частта за свързани лица.

От икономическа гледна точка, допълнителната парична вноска е предпочитан начин за финасиране на дейността, тъй като е свързана с по – малко разходи за предоставяне от банков кредит например. Друго предимство е, че може да бъде предоставена на дружеството без да се дължат лихви, което няма как да се случи при ползване на банков кредит.
 
Нормативна уредба:
 Съгласно чл. 134, ал. 1 от Търговския закон по решение на общото събрание за покриване на загуби и при временна необходимост от парични средства съдружниците могат да бъдат задължени да направят допълнителни парични вноски за определен срок. 

 Задължението за вноски в капитала произтича от Решение на Общото събрание за покриване на загуби на дружеството и необходимост от парични средства за дейността му. Следователно, в този случай говорим за възникване на задължение за физическото лице в качеството му на собственик /съдружник при ООД/, а не за изразяване на свободната воля, каквото е налице за заемодателя при договора за заем.
 
ВАЖНО Е ДА СЕ ЗНАЕ:
 
✔️Тези вноски действително трябва да отговарят на всички условия за допълнителна парична вноска, а именно наличие на загуба и временна необходимост от парични средства.

✔️Когато това основно условие липсва, се приема, че е налице заем, а не допълнителна парична вноска по смисъла на чл. 134 от ТЗ и съответно предоставените суми следва да се декларират, тъй като непогасената част от предоставените парични заеми през данъчната година се декларира в ГДД по чл. 50, ако размерът им общо надхвърля 10 000 лв.
 
Ана Петрова
Счетоводна кантора Корект Акаунт Консулт ЕООД
Бургас, ул. "Цар Петър" 17, ет 4, стая 5
моб. 0893 893 003
office@correctaccountbg.com

Още счетоводни съвети за вашия бизнес можете да откриете ТУК
Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...