ориентири 19 авг. 2017 2017-08-19 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaEZEIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--9e22b13e848e55feb85e97e6eebd529ee47c38a2/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28700.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Кога можете да ползвате ДДС за вашия автомобил

Това е пореднати ви среща с  Ана Петрова  - собственик на счетоводна кантора „Корект Акаунт Консулт“ ЕООД

В тази рубрика тя ви помага с експертното си мнение в случаи, когато се изправяте пред различни трудности в  бизнеса си, породени от вечния конфликт между приходи, разходи и данъчни задължения. 

А ако имате допълнителни въпроси, чиито отговори не намирате, не се колебайте да я потърсите

Един много често задаван въпрос от моите клиенти е „Мога ли да ползвам ДДС за лек автомобил, както и за горивото и разходите, свързани с неговата експлоатация и поддръжка?"

Кога и как е възможно това може да прочетете в следващите редове ...

ЗДДС не позволява ползването на данъчен кредит при ЗАКУПЕН или ВНЕСЕН лек автомобил, както и за горивото и за разходите, свързани с неговата експлоатация и поддръжка, но…

Но съществуват няколко възможности, при които ползването на данъчен кредит е напълно възможно. Основно условие обаче е автомобилът да се използва за икономическата дейност на дружеството и то само за целите на извършваните от него облагаеми доставки.

Нека разгледаме различните варианти.

Една от възможностите за упражняване на правото на данъчен кредит е при положение, когато лекият автомобил се използва съгласно сключен договор за наем. 

В този случай право на приспадане на данъчен кредит възниква не само за вноските за наема, но и за доставките и услугите, които са предназначени за поддръжката, ремонта, подобрението и експлоатацията на наетия лек автомобил, включително за резервни части, комплектовка, горивни и смазочни материали.

Друга възможност за упражняване на правото на данъчен кредит имате тогава, когато лекият автомобил се ползва от дружеството по силата на договор за оперативен лизинг. 

При този вид лизинг се предоставя само правото на ползване на автомобила, т.е. не е предвидено прехвърляне на собствеността, което би определило лизинга като финансов, а не като оперативен и би лишило дружеството от правото на данъчен кредит за лекия автомобил и последващи разходи за него.

Ако в договора за лизинг има уговорена само опция за придобиване на лекия автомобил, то за да се определи като оперативен, към датата на предоставяне на автомобила за ползване, стойността на  сбора на договорените лизингови вноски без лихвата трябва да е значително по – ниска от пазарната стойност на автомобила. 

По своята същност оперативният лизинг се счита за приравнен на договор за наем, т. е. имаме доставка на услуга, а не на стока, и регистрираното по ЗДДС дружество може да упражни правото си на данъчен кредит не само за автомобила, но и за горивото и разходите, свързани с неговата експлоатация.

Познаването и прилагането на законите открива още една опция пред вас. Право на данъчен кредит е налице, когато лекият автомобил се използва единствено за транспортни услуги, таксиметрови превози, отдаване под наем, куриерски услуги или подготовка на водачи на МПС, включително при последващата им продажба.

ДДС при закупен лек автомобил може да се ползва и ако той е предназначен единствено за препродажба, т.е. дружествата занимаващи се с търговия на автомобили ползват данъчен кредит за закупените от тях автомобили за препродажба.

Искрено се надявам да съм ви била полезна и въпреки че може би ще ви се стори, че няма връзка с темата, пожелавам ви да карате вашите автомобили внимателно и да спазвате правилата на движението. 

Ана Петрова

Счетоводна кантора Корект Акаунт Консулт ЕООД
Бургас, ул. "Цар Петър" 17, ет 4, стая 5
моб. 0893 893 003
office@correctaccountbg.com

още от автора може да четете ТУК
 

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...