ориентири 12 авг. 2017 2017-08-12 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdVJDIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--33ebb93f434ac3c87d1d20f589ad5bd74b0bbec0/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28635.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Да си поговорим за данъчно признатите разходи по време на командировка…

Приятно ни е да ви срещнем. Тя се казва Ана Петрова и е  собственик на счетоводна кантора „Корект Акаунт Консулт“ ЕООД

В тази рубрика тя ви помага с експертното си мнение в случаи, когато се изправяте пред различни трудности в  бизнеса си, породени от вечния конфликт между приходи, разходи и данъчни задължения. А ако имате допълнителни въпроси, не се колебайте да я потърсите.
 

Този коментар е посветен на онези собственици на фирми, които са самоосигуряващи се лица.
 
Ако вие сте „човек –оркестър“, „момче за всичко“, а в работата си се налага да сте „one man show“, ако вие сте всичко това и още много други неща, ако вие например нямате нает персонал и ви предстои да тръгвате на командировка, отделете няколко минути на този анализ преди да стегнете куфарите и да поемете на път. А сега ви оставяме в компанията на Ана Петрова.
 
Познато ли ви е това положение?
 
Собственик сте на дружество, в което няма нает персонал и вие полагате личен труд за осъществяване на дейността, за която е създадено дружеството. Справяте се сам с всичко. Поздравления за това.
 
Законът изисква в такъв случай от вас да се самоосигурявате. 
Приемаме, че вие четете в момента този кратък коментар, защото отговаряте на описанието по-горе.
 
Но тъй като светът е глобален, а вие работите много, нормално е бизнесът ви да излезе извън рамките на вашето населено място. 
 
Така идва денят, когато вие тръгвате на командировка в страната или /пожелавам ви го/ в чужбина за среща с нови партньори, проучвания, преговори или по най-различни служебни поводи.
 
Тогава е логично да си зададете въпрос дали имате право на пътни, дневни и квартирни и дали този разход е данъчно признат. Ако питате мен за това, ще ви отговоря така.
 
Отговорът е ДА, Вие имате право на пътни, дневни и квартирни и ДА този разход ще бъде данъчно признат. 
 
Също така, ако фирмата Ви е регистрирана по ЗДДС, ще може да се възползвате и от правото на данъчен кредит за транспорта и нощувките в хотел във връзка с тази командировка.
 
НО има едно условие, с което трябва да се съобразите. 
 
Разходите, свързани с командировката на самоосигуряващо се лице биха били признати, ако Вие получавате възнаграждение за положен личен труд в дружеството, като ограничения относно размера на дохода не са посочени в действащото законодателство. 
 
Това е възможно, тъй като правоотношенията за полагане на личен труд са приравнени на трудови правоотношения съгласно ЗДДФЛ.
 
В този случай Вие продължавате да внасяте осигурителни вноски като самоосигуряващо лице, изчислени на база на избрания от Вас доход за осигуравяне, Т.Е. НИЩО НЕ СЕ ПРОМЕНЯ ОТНОСНО ОСИГУРИТЕЛНИТЕ ВНОСКИ.
 
При получаване на възнаграждение за положен личен труд ще дължите единствено и само данък върху доходите на физическите лица. При определяне на данъка, от изплатения доход се приспадат осигурителните вноски, които сте длъжни да правите като самоосигуряващо лице.
 
ПРИМЕР: 
 
1.    Да приемем, че брутното възнаграждение за положения личен труд е 450,00.
 
2.    Да приемем, че Вие внасяте вноски като самоосигуряващо лице върху 460 лв., чийто общ размер е 123,28 лв.
3.    Определяне на данъчната основа и на данъка:
Данъчна основа: 450, 00 лв. – 123,28 лв. = 326,72 лв.
Данък: 326,72 лв. х 10% = 32,67 лв.
 
Надявам се, че съм ви била полезна.

В края на днешната ни среща ви пожелавам успешна командировка, която да ви донесе нови ползотворни партньорства и печалби.

До нови срещи

Ана Петрова 
Счетоводна кантора Корект Акаунт Консулт ЕООД
Бургас, ул. "Цар Петър" 17, ет 4, стая 5
моб. 0893 893 003
office@correctaccountbg.com

Още счетоводни съвети за вашия бизнес можете да откриете ТУК
Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...