икономика 23 юни 2023 2023-06-23 2023-06-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdGQvIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--807823232f1d97ca1eb0d5b816a4774ee3bed64d/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/DJI_0580.jpg

Burgas Reporter Ltd.

„Кроношпан“ Бургас инвестира в „зелена“ енергия за нуждите на производствата си

„Кроношпан България“ инвестира в завода си в Бургас 3.5 млн. лева за изграждането на фотоволтаичен парк , който осигурява „зелена“ енергия за нуждите на производствата.

Това е поредната стъпка към енергийна трансформация на компанията.

За последните няколко години бяха инвестирани общо 8 млн. лв. в инсталация за производство на горещ въздух чрез гориво от биомаса и чрез замяната на фосилните горива беше постигнато производство с нулев отпадък.

Нововъведенията бяха представени от Изпълнителния директор на компанията Николай Банков по време на посещението в завода на посланика на Австрия госпожа Икич-Бьом и на почетния консул на Австрия д-р Радостина Иванова.

От ръководството на „Кроношпан“ запознаха гостуващите дипломати с детайли от инвестиционната си програма и в завода във Велико Търново, където за изминалите шест години бяха вложени за изграждане на изцяло нова фабрика над 600 млн. лв.

Това е изобщо една от най-големите до момента инвестиции в България в сектора на дървопреработвателната промишленост.

С въвеждането на нови, модерни технологии и прилагането на успешни световни практики в производствата от компанията гарантират висококачествено рециклиране на дървесни отпадъци, / в съответствие с чл. 11. (15) от ЗУО.

Г-н Николай Банков сподели пред госпожа Икич-Бьом и д-р Радостина Иванова, че след като „Кроношпан“ е въвел ефективна система за оползотворяване на дървесни отпадъци, генерирани от бита, строителството, индустрията и опаковките, само за предходната 2022 год. са били събрани толкова количества отпадна дървесина, които в абсолютни стойности означават, че са спасени 192 000 дървета в България.

Кроношпан е член на стопанската камара на FSC®, единствения в страната със сертификат FSC® Recycle credit за проследяване на верига на доставка и оползотворяване на дървесни отпадъци от бита, стрителството, индустрията и опаковки.

Рециклирането на дървесните отпадъци намалява и разходите на Общините за депониране, намаляват се ФПЧ от незаконното изгаряне и се ограничават нерегламентираните сметища. За да се гарантира устойчивост на този процес, от „Кроношпан“ са осигурили 130 контейнера в цялата страна, 4 депа / площадки за дървесни отпадъци и 16 транспортни средства / камиона за транспортиране.

Г-н Банков запозна гостуващия австрийски посланик също и с програмата на компанията за подкрепа на българското образование.

В рамките на конкурс на Фондация „Кроношпан“ , насочен към професионалните училища в страната, през 2022 год. общо девет училищни проекта получиха финансиране на стойност 10 000 евро за всеки един отделен.

Три от тях са създадени от възпитаници на Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“, Професионална  гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ и Професионална гимназия по механоелектроника и електроника в Бургас.

От „Кроношпан“ вече са интегрирали в своя екип в Бургас трима от учениците със специалност „електрообзавеждане на промишлено предприятие“ в рамките на въведеното вече дуално обучение.

През следващата година от компанията имат желание да увеличат бройката на младите попълнения.

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...