икономика 29 март 2024 2024-03-29 2024-03-29 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbkdCIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--6a5abba05a700cc6151828b9ddb3ad395e85e9fe/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20240328_153219.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Защо според кмета на Карнобат целогодишните полети от и до Бургас са важни

Кметът на община Карнобат Георги Димитров поиска и получи подкрепа от Общинския съвет за участие в бъдещия Фонд за развитие на летище „Бургас“. След сесията г-н Димитров сподели какви според него ще са ползите за хората от региона от една целогодишна свързаност със света.

Какво е обяснението ви за тази масова подкрепа към инициативата за създаване на нов Фонд за развитие на летище „Бургас“?

Заедно сме и с колегите от Сливен, Ямбол, че и от Стара Загора дори. Това не е някаква ревност между Северна и Южна България. Ние, „южняците“ се чувстваме дискриминирани, защото засега варненското летище е привилегировано, а това оказва влияние върху туризма и върху цялата икономика в съответните области.

Неслучайно казах /пред ОбС Карнобат/ , че ние се явяваме туристическа дестинация, която е интересна, когато по морето завали и туристите не могат да ходят на плаж. Тогава идват при нас, за да видят нашите обекти, но ние, „вътрешните общини“ се явяваме тил на морските общини. Без нашите продукти, които ние произвеждаме, тези туристи, които идват на плаж, няма да могат да се хранят, нали.

Общинските ни съветници реагираха адекватно и това единодушие при гласуването е показателно.

Споменахте по време на сесията, че предстои побратимяване с град от Албания. Ако една делегация от този албански град тръгне към Карнобат, през какви странствания ще мине в момента и как би се съкратил пътят, ако кацнат на летище „Бургас“?

Засега не говорим за самолетни полети между България и Албания, между Бургас и Тирана, да речем. Но нека ви дам пример. Община Карнобат участва в мрежата „Б-40“, Мрежата на балканските градове. Домакин на последната среща беше град Тирана.

И аз за по-направо излетях от София до Франкфурт в Германия. Оттам към Тирана. После на връщане през Виена за София. Разстоянието от Карнобат до Тирана е не повече от 1100 километра, но аз загубих три часа и половина с пътуване до София, чекинг и два часа престой, обиколка по други летища и на практика загубих един цял работен ден и два дни прекарах в пътуване и безсъние. Тези ситуации ще са невъзможни, ако ние разполагаме с директни самолетни линии от Бургас.

Кметът на община Бургас, Димитър Николов, вече е водил разговори с авиокомпании за директни полети от Бургас до Истанбул и обратно извън туристическия сезон. Само вижте на ГКПП „Малко Търново“ и на ГКПП „Лесово“ какъв поток от хора има. Тези хора вместо да висят по границите, могат за един час да летят до Истанбул. Особено през летния сезон с гастарбайтерите, тогава по границите става страшно. А ние, общините, работим вече по инициативата „Тракия без граници“ и виждаме едно голямо движение на хора, туристи, капитали, стоки, товари. Връзките със съседите ни са осезаеми. Една такава самолетна свързаност ни е много необходима.

А такива самолетни полети как ще улеснят връзките на карнобатлии с българските диаспори в чужбина?

Ние имаме българска диаспора в Турция, в Гърция. За Испания, Португалия и Италия не говорим. До момента всичко минава през София и това е загуба на време. Или хората търсят алтернативи. Например, нелегални бусове. Постоянно виждам такива обяви в социалните мрежи.

Ние не искаме кой знае какво. Искаме нискотарифни полети, искаме по-често да има полети от и до летище „Бургас“. Не виждам какво би загубила компанията концесионер от това, че ние им осигуряваме бизнес?

Но „Фрапорт“ бяха доброжелателни на срещата в Бургас и стана ясно, че веднага след това са изпратили писмо за намерение с готовност да се включат.  Поставиха под съмнение вероятността всички общини от областта да сме единни, но аз виждам, че всички дотук сме заедно в начинанието си и това ме радва.

 

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...