ориентири 16 юни 2020 2020-06-16 2020-06-16 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBb1ZuIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--bb940f7b873eddc7b23a39688a506c40edd59158/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/burgas6.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Мегапроект за близо 460 млн. лв. решава ВиК проблемите в Бургаско

Най-мащабният интегриран воден проект у нас ще реши основни проблеми на водоснабдяването в региона и ще помогне на област Бургас да повиши туристическия си рейтинг.

Договор за изпълнението на проекта днес подписаха министърът на околната среда и водите Емил Димитров и директорът на ВИК – Бургас инж. Ганчо Тенев. В събитието участваха още областният управител Вълчо Чолаков и кметове на общини от областта, народни представители, ръководители на държавни ведомства.

Общата стойност на инициативата е 459 млн. лв., които се осигуряват от Оперативна програма „Околна среда”.

„Този проект е важен, тъй като ще реши за 10 години напред въпроса с водоснабдяването. Ще реши проблемите не само на област Бургас, но и на цялото Черноморие. Искам да благодаря на ВиК – Бургас за този проект, защото много хора идват да решим проблемите на парче.”, коментира министър Димитров.

Ето няколко важни маркера за ползите от този мащабен интегриран воден проект конкретно за областния център Бургас:

- Ще се разрешат дългогодишни проблеми на квартал "Крайморие". Урбанизараната му територия, която е годна за строително разрешение, е шест пъти по-голяма от сега съществуващата. Ще бъдат дадени перспективи за развитие на квартала.

- Ще се реши въпросът с 2/3 от територията на "Меден рудник", като ще бъдат отключени възможности за разширение и развитие на комплекса в сега съществуващата му част, която вече е с население на един средноголям български град. Ще се обхванат цялостно отпадните му води.

- Изцяло ще бъде решен въпросът с отпадните води на квартал "Сарафово", като се отключват възможности за благоустрояването и развитието му.

- Изцяло ще се обхванат отпадните води на ЦГЧ. Проектът ще има значение за важната ул. "Индустриална", която всички бургазлии с основание критикуват, че прилича на швейцарско сирене - дупка до дупка.

- Ще бъде решен въпросът с деривацията към Бургас и захранването с питейна вода.

- Ще спрат миризмите от градската пречиствателна станция, защото ще бъде изградена специална инсталация, която да оползотворява произведените утайки - всичко това, което се концентрира от пречистването на водите на града.

- С реализацията на интегрирания воден проект Община Бургас ще получи картбланш за разширение на северната Индустриална зона, която се ползва и търси от всички предприятия. Тя е изключително чувствителна, защото в западната част е защитена територия със статут на резерват, обитаван от пеликани и розово фламинго.

„В началото на летния сезон сме и аз бих искала дебело да подчертая, че изградените пречиствателни съоръжения дават своя положителен ефект. Само преди няколко дни излезе доклада на Европейската комисия по околна среда, съгласно който 2/3 от водите за къпане в България са в отлично състояние, 30% са в добро състояние, а в лошо състояние няма. Това в сравнение с други държави, където туризмът също е приоритет, е изключително добър показател.”, заяви депутатът Ивелина Василева.

Дейностите по проекта включват реконструкция на над 158 км водопроводна и 22 км канализационна мрежа, както и изграждане на над 80 км нова ВиК мрежа. Предвидено е строителството на една нова пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) в Карнобат и реконструиране на ПСОВ - Бургас, ПСОВ - "Меден рудник" и ПСОВ - Обзор. Ще бъдат реконструирани две пречиствателни станции за питейни води - ПСПВ - Камчия и ПСПВ - Ясна Поляна.

Освен това проектът предвижда реконструкция и рехабилитация на съществуващата ВиК структура и изграждане на нови системи и съоръжения в тринадесет агломерации – Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско, Обзор, Айтос, Карнобат, Царево, Китен, Черноморец, Сарафово и Лозенец.

Срокът за изпълнение на дейностите по проекта е 43 месеца.

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...