икономика 13 май 2020 2020-05-13 2020-05-14 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZ1JtIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--12cb1ba8c069f0cfe15b79a9d671c1d4d483e006/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20200112_201709.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Кога ще бъде възможно намалението на ДДС за храните

В рамките на два дни се случи сякаш немислимото и управляващи и опозиция заговориха едновременно за намаляване на ДДС. За пръв път понижаването на недосегаемия данък стана потенциално възможно. И всички вкупом започнаха да предлагат различни сектори, които да получат подобен бонус. Потърсихме за коментар Георги Манев, лидер на партия "Средна европейска класа", който противно на общия хор, изрази мнение, че не е подходящ моментът за намаление на ДДС за храните. Представяме ви мнението му по темата. 

Понижаването на ДДС до 9% за ресторантьорите ще изиграе ли ролята на стимул за този бранш?

В момента един хотел добавя към цената на услугите си 9% ДДС. В ресторанта на хотела към цената на „услугата“ се начислява 20% ДДС. Ако искат да лъжат държавата, имат тази възможност и в момента, това са така наречените "пакетни услуги". Тази разлика в двете нива на данъка предоставя условия за корупция, макар и на ниско равнище.

Значи някой може да пише в услугата „нощувка с храна“ и всичко това влиза в 9% ДДС. Кой ще разбере кое какво е?

А с тази промяна може да се изсветли бизнеса. Цената на нощувката в хотела и цената на храненето в ресторанта вече ще се облагат еднакво с 9% ДДС. По този начин се премахват възможностите за хотели, които разполагат със собствени ресторанти да правят данъчни "импровизации".

Така че това е добро и за ресторантьорите, които не са част от хотелските вериги, т.е това е техен бизнес. Така се премахва и нелоялната конкуренция между ресторант от една страна и хотел с ресторант от друга. 

Промяната на ДДС е важна и за да не се увеличи цената на услугата в ресторантите…, защото те сега трябва да правят повече разходи. Необходимо е да осигурят предпазни, защитни средства за персонала, още по-сериозна дезинфекция на помещенията. Трябва да се осигурят тези екстри. Една хубава защитна маска за сервитьор струва 5 лв. А този сервитьор ако обслужва клиент, който е поръчал порция пържени картофи и една бира, тогава каква е сметката? За маската собственикът е платил 5 лв, а поръчката на клиента е за 3 лв, например. А маската трябва да се хвърля на определен период от време, нали…

А предложението за въвеждане на 9% ДДС за основните храни, което така или иначе отпадна? Трябва ли според вас да се прави тази крачка, за да се търси добър ефект за потребителите и за хазната?

Според мен не трябва в този момент, защото нямаме "вторично" производство, нямаме продукти с висока добавена стойност. Изнасяме пшеницата си в чужбина, там я преработват и ние купуваме вече готови продукти от чужбина. Ако се лишим и от тези постъпления, бюджетът няма с какво да се пълни. Истината е, че в България трябва да имаме производство и продукти с висока добавена стойност.

А сега чуждестранните вериги и магазини се дотират от компаниите „майки“, за да развиват своята дейност в други държави. Ако сега ние намалим ДДС на хранителни продукти, ще намалим приходите в хазната от директните продажби на вносни храни, които често са били произведени в чужбина от български суровини. За съжаление ние нямаме силна преработвателна индустрия и изнасяме суровини, а това е най-лошото.

Ако имаме силно "вторично" производство, което да създава стоки с висока добавена стойност, само тогава може да се говори за понижаване на ДДС за храните. Тогава държавата ще пълни хазната от родното производство, от повишаване на оборотите, от потреблението в страната.

Необходими са не само нови технологии, но и хора, които ги познават. Между хора, които наскоро се върнаха в страната, има такива, които са учили и работили в чужбина. Нека държавата да направи така, че да задържи тези хора…с безлихвено или с нисколихвено кредитиране, ако трябва, да им създаде такива условия, че да бъдат мотивирани да създават "вторични" производства и стоки с висока добавена стойност.

Нека не забравяме, че по време на Възраждането това се е случвало и в България . Подарявали са земя на инициативните българи, учили и работили на Запад, за да почнат да я работят и да произвеждат с модерни технологии в онези времена.

Така естествената конкуренция създава работни места, а и нещо много важно. Ако привлечем тези хора, преодоляваме и демографската криза.

Но трябва да се внимава и какви инвеститори ще дойдат. Сега имаме добра класификация…инвеститори от клас “А“ или друг клас.

А защо тогава не се случват големите, знакови инвестиции?

Заради корупцията. Всеки ти казва „дай“. Нека освободят от работа половината администрация, да ги изпратят да се доказват на свободния пазар, да запазят същия бюджет и да увеличат двойно заплатите на чиновниците…тогава да видим дали някой ще „пипа“.

Инвеститорите не идват, защото нямат сигурност. Не могат да планират бизнеса си. Уж има данък 10%, но като се сметне всичко останало, като калкулират риска, че може да им вземат бизнеса, че няма Закон за мълчаливо съгласие, че има сложни административни пречки за стартиране на бизнес, че може да се удължи безсрочно във времето стартирането и осъществяването на идеите на предприемача... накрая те се отказват…

автор: Красимир Калудов

 

 

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...