икономика 28 апр. 2020 2020-04-28 2020-04-28 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbGRsIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--74973af0e9586489fa28265940311d566aae2ec6/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/IMG_8860.JPG

Burgas Reporter Ltd.

Път без изход в парк „Росенец“ постави на карта бъдещето на Ченгене скеле

Деактуването на път без изход в парк „Росенец“ се оказа, че е препъникамък пред проект за изграждане на съвременна канализация в „Ченгене скеле“, т.е или пътят се превръща в частна общинска собственост или привличането на 5 млн. лв за модернизацията на рибарското пристанище става невъзможно.

Сложната конфигурация от обществени и частни интереси, между които трябваше да бъде намерена пресечна точка,  беше представена под формата на извънредна докладна за гласуване на днешното заседание на общинския съвет.

Вносителите от администрацията на няколко пъти обясниха, че средствата за финансирането на проекта ще бъдат загубени, ако уличната мрежа в тази зона не бъде преконфигурирана по начина, по който това е посочено в докладната, т.е по начина, който е еднакво приемлив за общината, петролна компания и частен собственик на имот в района.

Съветникът от ПП „Средна европейска класа“ Константин Бачийски посочи като порок на предложението това, че с деактуването на спорния път, водещ в момента до частен имот,  окончателно ще се отстрани възможността на българските граждани да имат достъп до морето в тази част на Бургаския залив. Той призова предложението да бъде оттеглено или отложено, за да могат съветниците да разгледат в детайли материалите, както и да отпаднат и най-малките съмнения, че частен интерес може да получи предимство пред обществения, но не беше подкрепен от администрацията.

На свой ред кметът Димитър Николов изрази мнение, че докладната изцяло е насочена към решение на дългогодишните проблеми на Рибарското селище. Той прогнозира, че редакцията на докладната би върнала целия проект с пет години назад и загуба на петте милиона лева за неговото финансиране.

В последвалото гласуване предложението на общинска администрация изненадващо за вносителите не получи достатъчен брой гласове и не беше прието.

След избухналите нови спорове се стигна до почивка, обсъждане на заплетения казус от групите съветници и администрацията, а след всичко това последва бързо прегласуване, в което вече докладната получи необходимата и подкрепа от мнозинството.

В резултат на компромиса Общината ще може да привлече 5 млн. лв за изграждане на необходимата канализационна инфраструктура на Ченгене скеле, охраната на петролна компания ще може да патрулира по-пълноценно около съществуващ обект със стратегическо значение за националната сигурност, а един частен имот ще получи гарантирано уединение, т.е достъпът до плажа в тази зона ще бъде невъзможен.

снимката е илюстративна и показва в далечен план частен имот крайно вляво, нефтена база и вдясно зоната преди Ченгене скеле

 

 

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...