икономика 28 апр. 2020 2020-04-28 2020-04-28 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBa2xsIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--1be3ca7c018d58059b9e341589862142046904de/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/nesebyr.jpg

Burgas Reporter Ltd.

България предложи на Европа мерки за възраждането на туризма след COVID-19

България в лицето на министъра на туризма Николина Ангелкова е предложила да бъде създаден Европейски компенсационен фонд при пътувания, който да подпомогне осигуряването на ликвидност на туроператорите от една страна, а от друга – да компенсира защитата на потребителите.

Темата е била обсъждана по време на видеоконференция с участието на министрите на туризма от държавите-членки на ЕС, Николина Ангелкова. В дебата са се включили още еврокомисарят с ресор „Вътрешен пазар“ Тиери Бретон и Зураб Пололикашвили, генерален секретар на Световната организация по туризъм към ООН.

„Изключително важно е създаването на такъв инструмент като Европейския компенсаторен фонд, за да може да се избегне този „затворен кръг”, свързан с невъзможността да се възстановяват средства между доставчиците на услугата от една страна, и от друга – към потребителите и това да доведе до масови фалити.”, коментира Ангелкова.

Участниците в срещата са обсъдили и т.нар. възстановителен план на Европейската комисия, който има за цел бавно възраждане на европейската икономика след кризата с пандемията. Министрите на туризма от отделните страни са единодушни, че 20% от средствата, предвидени в този план, трябва да бъдат насочени към подпомагане на туризма.

„Изрично поисках да има ясни правила и критерии за разпределяне на тези средства към държавите-членки, които да бъдат на принципа на солидарността и на принципа за достъп на всяко едно от предприятията, ангажирани в сектора. Също така да има отделна бюджетна линия – както за финансовите инструменти, така и за грандови схеми по Оперативните програми през следващия програмен период, които да бъдат насочени към сектор туризъм. Те трябва да могат да се използват от бизнеса, държавата и местните власти. Допреди тази криза туристическият бизнес нямаше възможност да ползва директно грандови схеми по линия на Оперативните програми, с малки изключения”, коментира министърът на туризма.

Ангелкова подчерта, че е поискала да има единни правила по отношение на поетапното отваряне на границите на ЕС. Както и да има единен протокол и препоръки за спазването на определени здравни стандарти.   

Нашето Министерство на туризма е предложило по-гъвкави режими за издаване на туристически визи за граждани от трети страни.

Министър Ангелкова призова българите да помогнат на страната си, като изберат за късна лятна почивка родните курорти. По думите ѝ активен летен сезон може да стартира от 1 юли, като подготовщата за нещо ще започне още от 15 юни. 

 

 

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...