икономика 21 апр. 2020 2020-04-21 2020-04-21 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdnBrIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--e3afd2f5831cc94db0305af90213e2d2dd26f046/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/decadente-madrid4.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Ресторантьорите недоволни от липсата на подкрепа

Българската асоциация на заведенията е недоволна от липсата на подкрепа от страна на държавата в условията на извънредно положение.

„Наясно сме, че в тази тежка ситуация е много трудно да бъдат подредени приоритетите, като към момента бизнесите, които са официално затворени със заповед на здравния министър, очевидно не са сред тях. Това обаче не означава да бъдем унижавани и противопоставяни на други сектори от българската икономика от синдикални лидери и висши представители на държавата“, посочват от асоциацията.

Реакцията им идва след изказването на председателя на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, който заяви, че организацията на ресторантьорския бизнес не е кой знае колко сложна и бързо може да премине към нормален ритъм на работа след отмяна на мерките.

Недоволството на бранша се засилва и от изказването на лидера на КНСБ Пламен Димитров, който подчерта, че ресторантьорите бяха най-бързо засегнати от кризата с коронавируса, но и най-бързо ще се възстановят.

„Сол в раната” добавя и изказването на вицепремиера Томислав Дончев, според който един ресторант може да затвори за месец или два и след ограниченията да наеме персонал и готвач и да продължи да работи.

„От неговите думи дори става ясно, че от нас не се очаква да задържим персонала си, а да го наемем отново, когато получим възможност да работим. Поредно доказателство, че работещи икономически мерки за нашия бранш няма“, коментират от асоциацията.

Според членовете на браншовата организация още от началото на кризата се правят опити за манипулиране на обществено мнение, свързани с техните искания.

„И още веднъж напомняме – ние сме затворени с министерска заповед и не генерираме никакви приходи, а само разходи. Не работим с намален капацитет, за да се възползваме от мярката 60:40, която би ни била полезна, когато отворим отново. Дори висши ръководни кадри на държавата казват, че това е мярка за бизнеси, които все пак работят. А ние сме затворени!“, пише още в позицията на асоциацията.

В туристическия, ресторантьорския и всички съпътстващи ги браншове са заети около 480 000 души. По данни на Националния статистически институт за 2019 г. това представлява близо 22% от активно работещите българи.

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...