ориентири 31 ян. 2020 2020-01-31 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbUkvIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--3509f7d78c1c8180eddc191112b36aa778105fe2/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_36846.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Бургаски училища ще участват в „Театър за влажните зони“

Бургаски ученици ще се включат в „Театър за влажните зони“, организиран от Българска фондация Биоразнообразие.

Инициативата е по повод Световния ден на влажните зони, които се отбелязва на 2 февруари, и е посветена на биоразнообразието.

"Желанието ни е да ангажираме учениците и техните преподаватели по тази важна тема чрез театър. Представяме една интересна и лесна за изпълнение в училищни условия пиеса "Да опазим Бургаските езера", написана от Александър Маринов - Санчо, който е дългогодишен доброволец на БДЗП и БФБ. В момента подготвяме семпли декори и костюми, които са леснопреносими и ще могат да се ползват за определен период, така че колкото може повече училища да се възползват от тях и да реализират пиесата. Училищният театър ще ни помогне да включим децата, за да могат лесно да разберат сложните процеси, които се случват във влажните зони" - казва Дияна Костовска, ръководител на LIFE проекта "Лагуната на живота".

Училищата, които проявяват интерес към инициативата, могат да се свържат с екипа на проекта и да се включат в графика. Допълнително ще бъде давана информация за датите и местата, в които ще се осъществи пиесата.

За допълнителна информация: Радостина Ценова, БФБ експерт Комуникации, проект „Лагуната на живота” - 0896798908, radostina.tzenova@biodiversity.bg

Влажните зони покриват сравнително малка площ от земната повърхност в сравнение с другите екосистеми, но са изключително богати на биологично разнообразие като много видове растения и животни са напълно зависими от влажните зони - те не могат да оцелеят без тях. Всъщност крайбрежните влажни зони, като например естуарите, солените блата и езера и кораловите рифове, са екосистемите с най-голямо разнообразие на растителни и животински видове, като това ги прави и едни от най-продуктивните екосистеми в света.

Последните проучвания в глобален мащаб показват, че влажните зони изчезват три пъти по-бързо от горите, като 35 % са изчезнали от 70-те години насам.

Основните причини за загубата на влажни зони са:

-Отводняване и пресушаване за селско стопанство или строителство;

-Замърсяване;

-Прекомерна експлоатация на ресурси (напр. свръх риболов);

-Инвазивни видове;

-Климатични промени;

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...