ориентири 02 дек. 2019 2019-12-02 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdTg0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--0f61de45f67af3b6c7a540b332dc7d7f36897ae7/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_36345.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Коледните традиции от Бургаско оживяват в музея "Тиха нощ"

Регионалния исторически музей в Бургас гостува в алпийския курорт Ваграйн с изложба, посветена на коледните традиции в региона.

Експозицията е подредена в музея Stille Nacht („Тиха нощ“).

Инициативата се реализира в сътрудничество с местното туристическото дружество Kulturverein Blaues Fenster и Почетното консулство на Австрия в Бургас.

В изложбата са показани традиционните за българите празници, обичаи и поверия през декември. Те започват с дните на светците Варвара, Сава и Никола, продължават с Игнажден и кулминацията им на Бъдни вечер и Коледа. Показани са и оригинални костюми на коледари, носии от Странджанско, обредни хлябове и няколко вида сурвачки.

Изложбата беше открита в присъствието на множество почетни гости от двете страни, между които почетният консул на Австрия в Бургас доц. д-р Радостина Иванова-Мишинева, областният управител на Област Бургас Вълчо Чолаков, директорът на Регионален исторически музеи-Бургас д-р Милен Николов, местният представител в ландстаг Залцбур - Елизабет Хубер и кметът на Ваграйн Аксел Елмер.

Най-вълнуващата част от събитието беше представянето на автентичен фолклор от жените от НЧ „Просвета-1929“, с. Люляково, община Руен. Те дадоха възможност на гостите да се докоснат до магията на българското надпяване, танци и кухня. Жителите на алпийския град опитаха зелник, баница с булгур, тиквеник и кишкек, а сготвеният по традиционна люляковска рецепта постен боб се оказа най-предпочитаната гозба сред присъстващите.

Веднага след откриването изложбата „Коледните празници от Бургаско“ беше разгледана и от наши сънародници, живеещи в близките населени места. Представянето на българската култура във Ваграйн ще продължи с второ събитие в средата на декември. Тогава група от ПГТ „Проф. Д-р Асен Златаров“- Бургас ще покаже на място кулинарните си умения, а танцов ансамбъл „Атанас Манчев“ са поканени да изнесат кратка фолклорна програма.

Музеят „Тиха нощ“ разказва историята на най-известната коледна песен в света и създателя на нейния текст Йозеф Моор. Мястото е една от атракциите в алпийското градче Ваграйн, което се занимава предимно със ски туризъм и реализира 3 милиона нощувки годишно.

Бургаската изложба ще остане там за активния зимен сезон и ще има възможност да популяризира Бургас като дестинация за културен туризъм. За целта е създаден още рекламен каталог с кратка информация за морския град и местните традиции.

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...