ориентири 10 авг. 2019 2019-08-10 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbTAyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--b501185cc8e07cb4a3f1e522dca0642ca5e2a39e/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_35384.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Даниела Димитрова: В Бургас има „глад” за фестивали като „Кино и храна”

Всеки, който през последните дни се е разхождал в зоната на бургаското пристанище, несъмнено е усетил аромата на вкусни ястия. Мнозина вече се изкушиха и опитаха някои от тях. Ако обаче все още не сте го направили, имате възможност дa промените това до утре – 11 август. Разговаряме с Даниела Димитрова – един от организаторите и водещ на Street Food & Аrt Frstival „Кино и храна”, за да надигне малко „завесата” и да сподели впечатления от първото издание на фестивала в Бургас.

 - Това е пилотното издание на Street Food & Аrt Frstival „Кино и храна” в Бургас, какви са впечатленията Ви от първите три дена на фестивала, има ли интерес към събитието?
- Впечатлена съм от интереса към фестивала в Бургас. Още през първия ден пред кулинарната стена нямаше място. Всеки ден правихме различни кулинарни демонстрации и броят на посетителите беше впечатляващ. По всичко личи, че хората искат да научават нови неща за тенденциите в уличната храна. Интересуват се от това какви са новостите в здравословната кухня, в сладкарството.

- В началото имахте ли притеснение, че това е рисковано начинание, което може и да не се получи, или разчитахте на опита, който имате вече във Варна?
- Винаги, когато се организира подобно огромно събитие, има притеснение и известен риск. Но забелязвам, че в Бургас има „глад” за подобно забавни инициативи.

- На какви кулинарни изкушения могат да се насладят посетителите на фестивала Street Food & Аrt Frstival „Кино и храна” в Бургас?
- Разбира се, че не може да има улична кухня без бургери. Те обаче се предлагат в нова, различни форма. Някои от тях са вегетариански, други са с говеждо, телешко, свинско и пилешко. Има също борито бар, който предлага вкусотии и с миш-маш, и с кралски скариди. Посетителите могат да намерят различни видове пици – изключително търсена е тази със сьомга. Сред топ пиците е също сладката рецепта с кайсии и течен шоколад. Една от караваните предлага гръцка кухня, друга е изцяло с морска храна, като всичката риба там е черноморска и е съвсем прясна. За любителите на месото има шатра с пушени меса. Предлага се също оригинален италиански сладолед. Освен това има щандове, които са само с коктейли – единият е само за билкови здравословни напитки, а друг е специално за алкохолни коктейли. Разбира се, заложили сме на голямо разнообразие на бира, а една от шатрите е за българско розе. Камионче във фестивалната зона има и шеф Андре Токев, който предлага различни ястия с ориз, гарниран със зеленчуци и с месо. Това са все неща, които със сигурност всеки е опитвал, но тук се поднасят по-нов интересен начин.

- Как решихте да изберете Бургас за подобно събитие?
- Морска гара Бургас е много подходяща за такова събитие. Пространството позволява да се подредят толкова много шатри и чадъри, при това само на метри от морето, което е чудесен фон. Малко градове предлагат подобно пространство. Тук хората могат да похапнат нещо вкусно, да опитат коктейл и заедно с това да послушат хубава музика, защото част от фестивала включва музикални изпълнения на различни звезди. Смятам, че поради тази причина интересът към фестивала е толкова голям. И вярвам, че той ще се превърне в традиция.

- В Бургас ще бъде избран и участникът, който ще се яви на международното състезание European Street Food Awards в Малмьо (Швеция) в края на септември. Защо решихте да проведете състезанието именно тук?
- Финалистът ще се избере в Бургас, защото голяма част от готвачите, които ще се състезават за финала, вземат участие във фестивала. Искахме журито да има възможност да оценява не само ястията, които те ще приготвят специално за състезанието, но и да наблюдават тяхната работа през деня.

- Колко са участниците, които ще премерят сили в състезанието утре – 11 август?
- 10 готвачи ще се борят за участие във финала на European Street Food Awards.

- В какъв състав ще бъде журито, което ще ги оценява?
- Журито ще се състои от трима топ готвачи - Васил Якимов, който е професионален готвач с повече от 15 години опит в кулинарната индустрия; Андре Токев, чиято кариерата минава през ресторантите на няколко големи хотелски вериги по света, някои от които - носители на звезди Michelin; Луис Монтеро, който е културно аташе на Мексико, а с богатия си кулинарен опит е един от основните консултанти по мексиканска кухня у нас.

- Може ли да се каже, че България вече е натрупала сериозни традиции в уличната храна и има ли интерес към подобна кухня?
- Интерес има, да. Но личното ми мнение е, че сме още в самото начало. Мога да дам за сравнение Румъния, където нашият екип присъства на техния Street Food Fest. В Букурещ имаше над 60 каравани, при нас те са около 10-15. Там работят по такива фестивали от години. При нас нещата се случват вече, но сме още в самото начало.

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...