икономика 30 апр. 2019 2019-04-30 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcUZSIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--036d58900dd89024856cab65077632c50db2960d/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_34522.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Диян Димов: Товародателите дават висока оценка на работата в Пристанище Бургас

Как се създават кадри и как се мотивират да останат кадрите на работа в Пристанище Бургас...потърсихме за коментар изпълнителния директор на държавния пристанищен оператор Диян Димов.

Как успявате в пристанище Бургас да решите проблемите с липсата на кадри на пазара на труда?

Включихме се като партньори в програмата за дуално обучение заедно с Гимназията по автотранспорт и с Механотехникума. При нас има ученици, които се подготвят за техническите специалности. Сключили сме договори и по тези програми участват деца в трудовия процес.

По отношение на специализираните кадри Центърът за професионално обучение работи доста активно и обучава крановици по различните степени. От рано си следим кадрите, които биха били полезни за пристанището. В момента съставът ни е балансиран и квалифициран по отношение на трудовите ресурси.

Може би имаме нещо като мултиспециализация  в състава ,който пряко участва в претоварния процес.  Крановикът е и водач на кош- товарочна машина, постоянно имаме и курсове за обучения и обучаваме също и външни кадри.

Партньорството с училища ли е изход от кризата с кадрите във фирмите?

Да, дуалното образование  е възможност. Може би всички специалисти, които са участващи пряко в претоварния процес са кадри от нашите техникуми.

От колко години си партнирате с учебни заведения по този начин?

Повече от две години.

Има ли интерес от страна на младите хора към работата в Пристанището?

Естествено, че има. Заплащането е добро. Нямаме текучество, имаме постоянна заетост и това дава сигурност. Преди няколко години някои наши кадри напуснаха пристанището, но сега се върнаха. Това е добър атестат за това, че осигуряваме добри условия и заплащане.

А това, че обучавате кадрите си постоянно и ги квалифицирате, помага ли за оптимизацията на работния процес?

Да, в това отношение доста големи товародатели предпочитат да работят с пристанище Бургас, тъй като знаят, че корабът им ще бъде обработен бързо в срок и качествено. Показателно е това, че системата за управление на качеството, атестацията и анкетата, които правихме сред товародателите през миналата година, има голямо изменение в степента на удовлетвореност спрямо предходни години и оценките за нашата работа са добри. Около петнадесет са основните товародатели и имаме една доста висока оценка ,над 5, а това е добър показател.

Наскоро експерти отново ни  посъветваха да се готвим за бъдеще, в което машините ще заменят хората в много сфери. Близо ли е това бъдеще за Пристанище Бургас или човешкият фактор ще продължи да бъде решаващ при вас?

При всички положения машините помагат в работата, но в никакъв случай не могат да заместят хората. Автоматизацията и компютъризацията изискват повече трудов ресурс.

Автор: Красимир Калудов

 

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...