различно 25 март 2019 2019-03-25 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdTVmIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--8eea0746cf5a001be191015dc717cf2df72bfab1/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_34175.jpg

Burgas Reporter Ltd.

На Благовец излизайте сити от вкъщи и носете пари в джоба си

В календара на православната църква празникът Благовещение е утвърден през 7 в.

Този ден се свързва още с възкръсването на природата, със събуждането ѝ от зимен сън, с чистотата и любовта, почитат се майката и жената.

Някъде Благовещение се нарича още „половин Великден” и затова днес не се работи. Според народните вярвания именно на 25-ти март започват да идват прелетните птици. Поради тази причина всеки трябва да излиза от дома си сит и с пари в джоба, та ако чуе кукувица, да бъде през цялата година материално подсигурен.

Нашите прадеди са вярвали, че именно днес пристигат самодивите и започват игрите си. На този ден се пробивали ушите на малките момиченца и се белязвали агнетата, защото се вярвало, че няма да ги боли.

Освен това градинарите садели зеленчуци и овошки, за да се раждат вкусни плодове.

Иманярите чакат с нетърпение 25-ти март, защото поверието гласи, че именно днес се намират големите съкровища.

Пчеларите отварят кошерите си и пускат пчелите, за да събират сладък мед.

Нашите баби са вярвали, че на Благовещение всички отрови губят силата си, а отрязана глава на змия е лековита. Въпреки че празникът се пада по време на Великия пост, днес църковният канон разрешава да се яде риба.

Стара традиция е на този ден да се яде риба. Навремето жените готвели най-често рибник – риба с ориз , или шаран, пълнен с орехи, много лук и домати. Задължително печали обредна пита с мед, която раздавали на близки и съседи – за здраве и щастие на семейството. В някои райони на страната благовешкият хляб наричали лучник. Той се приготвял от две кори тесто, между които нареждали всякакви зеленчуци и много лук.

На празничната трапеза нареждали още супа от прясно набрана коприва, салата от лук, джоджан и магданоз. Другаде приготвяли сладък кравай, с формата на змия, от който трябвало да хапне всеки, за да се предпази от зловредните животинки.

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...