ориентири 31 окт. 2018 2018-10-31 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaTlPIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--1328108dfadad0f0b014a1b9827a905a6c00e096/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_32916.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Тактилна карта улеснява незрящите хора в Бургас

Тактилна карта улеснява посетителите със зрителни проблеми в Центъра за административно обслужване в Бургас, намиращ се на гърба на сградата на Община, на  ул. "Александровска" №26.

Сградата е проектирана и построена преди повече от половин век, което налага да се правят подобрения в посока осигуряване на достъпна среда за хора със зрителни нарушения и намалена подвижност.

За хората с нарушено зрение  най-големи затруднения създават приземният и първият етаж. Сградата разполага с 4 входа, пет стълбища, както и две нива на достъп- свободен и необходимост от идентификация.

 С новата придобивка хората лесно се ориентират къде се намират различните гишета в Центъра за административно обслужване, Заседателната зала, залата на Общинския съвет, кабинетите на кмета и председателя на Общински съвет, пресцентърът.

„В допълнение със звуковите сигнализатори на входовете и гарантирания достъп на служебни кучета водачи, обозначени с международни реквизити, прави сградата една от най- адаптираните за хора със зрителни увреждания.”, коментират от Община Бургас.

От там уточняват, че осигуряването на възможности за независим живот без необходимост от чужда помощ подобрява възможностите за реализация на хора с нарушено зрение, тъй като целевата група се научава да отстоява правата и позициите си самостоятелно. Все още е честа практика при посещение с придружител в институция, диалогът да се води с асистента, а не със самия човек.

Подобни карти ще бъдат изработени за важните обществени пространства и туристическите обекти на територията на община Бургас. 

Част от дейностите включват и разширяване на начините за използване на специализирани платформи за обработка и преобразуване на глас и текст в различни формати - брайл, текст, аудио файлове. Те подобряват достъпността на различни целеви групи, включително хора със множествени увреждания или такива с когнитивни разстройства.

Дейностите са част от международен проект за обмен на добри практики с румънски и датски партньори.

 

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...