ориентири 03 окт. 2018 2018-10-03 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBb1ZOIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--a139b356e1086a26149d31ce1b7149e97b811458/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_32663.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Около 30 сирийци са избрали Бургас за свой дом

Еднодневен медиа тренинг за отразяване на темата за бежанци и мигранти-жени и деца в българските регионални медии по проект „България – остров на спасението или транзитна пътека за бягство” се проведе в Бургас. 

Събитието беше организирано от Сдружение с нестопанска цел „Хоризонти”, което работи по проекта с финансовата подкрепа на Български фонд за жените.  

Журналисти, студенти  и общественици се събраха в конферентната зала на Областна управа, където дискутираха проблемите, пред които са изправени страните от Европа във връзка с бежанците, търсещи убежище на Стария континент. 

Отговор на въпроса „От какво бягат и накъде са се запътили бежанците” даде Руслан Трад, анализатор, специалист с фокус върху Близък изток и Северна Африка. С мултимедийни презентации той очерта пътищата на бежанците, които условно разпредели в балкански, афганистански и арктически път и разясни защо те не могат да се върнат там, от където са тръгнали. С подробни карти той показа как се променя Близкия изток и изнесе някои неизвестни факти за ситуацията в Сирия и бежанския състав. 

"Половината от всички бежанци са под 18 години, което само по себе си е сериозен проблем",  изтъкна Руслан Трад. Той представи последните данни на ООН, според които в 15 града в Сирия под обсада живеят 400 хил. души, а някои градове са станали „призрачни”, тъй като там не са останали никакви хора.  

Доц. Борислав Градинаров от Института за изследване на обществата и знанието към Българската академия на науките се спря върху политическите послания и законодателство  и  мястото им в медиите по  бежанската тема  и как да насочим нагласите на обществото към позитивно мислене и нейното приемане.

Дискутирани бяха и стандартите при отразяване темите за бежанци и мигранти в медиите.

Сред участниците в медиа тренинга бе сириецът Осама Башир, който се е установил в България преди повече от 25 години и е женен за българка. Той сподели, че в Бургас има около 30 сирийци, които са предимно млади хора и на които в България им харесва. Повечето сирийски бежанци искат да се върнат в родината си, бе категоричен Осама Башир. „Сирийският народ иска свобода. Докато Башар Ассад е на власт, няма да има свобода там. Хората не искат този режим, искат да живеят спокойно, без страх от смърт или затвор. Сега това е невъзможно”, каза още той.



 

 

 

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...