различно 26 апр. 2018 2018-04-26 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcEZjIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--b5ab29924e4242ae10b5f6026e8be1bacd07b261/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_31117.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Днес почитаме свещеномъченик Василий, епископ амасийски

Църквата почита днес – 26 април, свещеномъченик Василий, епископ амасийски.

През IVв. Римската империя била разделена на Източна и Западна. Източната управлявал езичника Ликиний, а Западната – християнина Константин. Скоро Ликиний се оженил за сестрата на Константин и двамата владетели много се сближили.

В двореца на император Константин живеела млада и хубава прислужница на име Глафира. Тя била християнка и живеела в смирение и доброта. С невинността и красотата си девойката предизвикало нечистиви мисли у Ликиний. Това не се харесало на Глафира и тя пожелала да напусне двореца.

Император Константин уважил молбата на добродетелната си прислужница. Надарил я богато и я изпратил на дълъг път. 

Глафира стигнала чак до Амасия. Там срещнала епископ Василий – свят и мъдър човек. Когато девойката му разказала за своя живот, той разбрал, че за християните в неговото паство идват тежки времена.

Опасенията му се оправдали. След Ликиний случайно разбрал, че Глафира живее в Амасия, под покровителството на Св. Василий и заповядал двамата да бъдат доведени в столицата. Момичето обаче било починало – нещо което владетелят не знаел. Затова при него отишъл само епископа. Като се изправил пред Ликиний, веднага бил затворен в тъмница. Същото се случило и с двамата дякони, негови спътници.

Ликиний поискал от епископа да се отрече от вярата си в Иисус. Но нито обещанията за възнаграждение, нито заплахите за мъчения пречупили волята на Василий. Това разгневило жестокия император и той заповядал да посекат с меч християнина, а тялото му да хвърлят в морето.

Ангел Господен показал на християните мястото, където могат да намерят тялото на светия епископ. С помощта на местни рибари те го извадили от морето край град Синоп, занесли го в Амасия и го поставили в новопостроения от него храм.

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...