различно 08 март 2018 2018-03-08 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBamxJIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--3bef70d8f4f5547f01341b84173813a171f871e7/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_30585.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Срамежливи мисли за порочната и страстна любов на българския патриот към чужда...държава

Честит 8 март на всички жени, заради които светът става едно по-хубаво място за нас мъжете. И понеже днес е ден, свързан с любовта ,нежността и изобщо с обичта във всичките и проявления, ще си позволя да споделя нещо с вас по темата.

Един от най-любимите ми моменти от филма „Моята голяма гръцка сватба“ е онази ситуация, когаго дъщерята Тула казва на майка си „Мамо, обичам го“  , като имаше предвид своя възлюбен приятел Джон.

А майката коравосърдечно и с древна гръцка мъдрост посъветва щерка си „Ооо, Тула. Я, хапни нещо“

Ставаше дума за трудната  и невъзможна любов между американка от гръцки произход и американеца Джон, наричан от бащата на Тула  чужденеца /евсено / Йоанис. Човекът стоеше върху холовата гарнитура, опакована с найлон, за да не цапа и проплакваше за избора на дъщеря си.

Сетих се за този момент от този филм, когато видях поредния пример за страстната любов между българска патриотична партия и Русия.

Не разбирам как така български патриоти се хващат гуша за гуша заради това, че един от тях е  определи руския патриарх  като второкласно ченге с умения в продажбите на цигари и затова друг  български патриот скочи с голи гърди да брани светиня му и настоява със специална декларация за извинение.

То, си е патриотична традиция у нас да приклещиш някой в ъгъла и да му ревеш „Извини се, бе“. Друга родна традиция е да си български патриот, ама преди това да се кълнеш във вярност в Русия или в някоя друга държава и в българския парламент да защитаваш интересите на Русия или на някоя друга държава. „Къде сте вий“ както казваше Бай Ганьо.

А за какво трябва да се извинява провинилия се патриот на другия патриот? Всъщност е всеизвестен факт  това , че Московският патриарх в своята лична история има доста дълъг стаж като човек с пагон и фуражка от руското МВР или по-точно от КГБ. Какво толкоз значи някакъв си офицерски чин? В края на краищата първоночално и Вселенския патриарх Вартоломей е бил офицер от турската армия. Дори и Свети Петър  преди да стане апостол е вършил някои не особено богоугодни дела, нали тъй.

То, цялата работа заприлича на онзи стар класически виц, в който двама българи се скарали за това е ли е руският слон най-големият слон на света, ама забравили, че всъщност руски слон няма, защото там в Русия слонове не се раждат.

Е, съгласете си, че има голяма прилика между комичната ситуация в редиците на патриотите и комедията  „Моята голяма гръцка сватба“.  Все за парадоксална и абсурдна любов става дума.

Как пък не се намери някой да каже на тресящия се от любов към руския патриарх български патриот „Ооо, друже, я хапни нещо“ и да му обясни, че е нелепо  да има претенции, че е патриот, пък да  се хвърля на амбразурата да защитава Русия и да заплашва българин затова, че поставя българския интерес на първо място.

Във филма Тула и Джон се взеха и заживяха щастливо. В това ми е надеждата. Че всички български патриоти, които поставят интересите на Русия и на други държави преди  тези на България, ще си вземат някой ден куфарите и ще отидат в страните на мечтите си, а ще оставят българите да се оправят сами.

А, вие хапнете нещо, ама не прекалявайте, защото навън се очертава да е много топъл и слънчев ден с максимални температури от 15 градуса в Бургас и в региона.

автор: Красимир Калудов

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...