различно 28 фев. 2018 2018-02-28 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZ2M1IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--f0c230dfd3b87c6d64e40514fd5a843d120e1cbf/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_30526.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Орел, рак и щука се събрали в Общинския съвет в Бургас и…

Знаете ли, вчера докато слушах гневните филипики, които си разменяха съветниците от мнозинството и опозицията в бургаския общински съвет, си мислех, че в Бургас живеем в някаква парадоксална  версия на баснята „Орел, рак и щука“ на Петко Рачов Славейков

Нали я знаете? Разказва се за събрани на едно място и по едно и също време представители на животинското царство, които си пречат взаимно. И естествено резултатите им са…ами, няма резултати. 

Най-нормално е да има спорове и различни гледни точки, които да бъдат страстно защитавани. Нали целта е всеки съветник или всяка група от съветници  да убеди всички в общинския съвет в правотата си и да получи подкрепа за своето предложение.

Така е на теория, но в рамките на бургаския прочит на  баснята  за орела, рака и щуката народните трибуни загубиха маса време, за да спорят…за култура.

Ама, спор да видите. 

Да, бе! Впрегнаха цялото си красноречие, цялата си енергия и всичко това посветено на около 180 скулптурни фигури из Морската градина.

Всичко започна преди време с  една идея и инициатива на Дружеството на художниците и техния председател Митко Иванов. Накратко, бургаските творци поискаха  тези захвърлени и забравени фигури да бъдат вкарани в един каталог, обследвани, реставрирани и превърнати в нещо като местна културна забележителност.  Найс, а – както би казал Коцето Калки.

Но тъй като измежду художниците няма общински съветници, идеята им беше предложена  за обсъждане в общинския съвет от председателя на комисията по туризъм Живко Табаков и…

…“Грабвайте телата ,някой си изкряска“

„Какъв е тоя, той си прави ПР  - общо взето това беше реакцията на повечето от съветниците.

Нищо, че от трибуната на общинския съвет се изказа като гражданин и инициаторът Митко Иванов, който почтително призова местните сенатори да вземат решение, което ще гарантира съхраняването на тази най-голяма скулптурна експозиция на Балкански полуостров, защото в момента те се рушат, а трябва да бъдат съхранени и т.н

Не…вместо това беше посветено маса време в търсене на отговори  на въпросите дали още сме 2018 год или сме вече 2019 год., дали местните избори са утре и провежда ли някой ПР кампания или не.

„Нек’ъф ужас, нек‘ъф ад“, а сме едва в началото на 2018 год. Не ми се мисли какво ще е през предизборната 2019 год. 

Да, председателят на общинската комисия по култура Веселин Пренеров дипломатично призова да се почне работа веднага по фигурите, на момента, а не да се губят три месеца / в предложението на Табаков беше упоменат този примерен срок/  или една година. Обясни, че имало и вече достатъчно базова информация за скулптурите, по  която може да се работи, други съветници поспориха дали срокът трябва да е един месец или да е три, но…

…но се стигна дотам, че в залата беше подробно разяснено, че за да почне работа по спасението на  фигурите, не трябва да бъде приета докладната записка на „Какъв е тоя, тоя си прави ПР"

И мнозинството показа кой кара влака и …не приеха нищо алтернативно по темата. 

Нищо. Нищо не се реши и инициативата и идеята на дружеството на бургаските художници останаха в нищото, а статуите си останаха все тъй затрупани от сняг, от кал и от забрава.

Е, по тази тема видяхме с очите си класически пример за екипна работа между орел, рак и щука в бургаския общински съвет. 

Да, от мнозинството ошамариха Табаков, но шамарите ги отнесе и Митко Иванов и колегите му от Дружеството на художниците. Статуите също. 

Жалко за Табаков, жалко и за Пренеров, които работят за това културата и туризмът да бъдат продукт, който носи приходи на община Бургас. Работят и за това културата и туризма да имат пресечни точки. В този случай не им се получиха нещата, защото се сблъскаха челно с орли, с раци и с щуки.

Пък скулптурите…ами, не върви да се каже „Кучета ги яли“, ама долу горе така излезе.

И да се разберем.  Скулптор е авторът, който създава скулптУри или скулптУра.  

Още нещо. Знам, че се повтарям, но не ме съдържа.

„Правенето“ на ПР е индустрия, бизнес и не е никак проста работа, т.е няма нищо общо с обикновеното плямпане или пристъпите на логорея от трибуната на общинския съвет. 

автор: Красимир Калудов

P.S На изпроводяк ще ви оставя текста на баснята на Петко Рачов Славейков. Може пък да ви се стори интересен

 Орел и рак и щука,
не зная по каква сполука,
такваз им работа дошла
да теглят наедно кола.
И ето те са впрягат,
напъват са, напрягат,
ей тъй, че ще са пукнат чак,
а пустите кола не мръдват пак.
Те можаха покара
най-лесничко товара,
но на, орелът кат крилат
все теглял нависоко,
кир Рачо — теглял наназад,
а щуката — в дълбоко.
Кой крив, кой прав — не знам,
Товарът и до нине там.
Несговорна дружина — не могат си почина.
 
Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...