политика 22 фев. 2018 2018-02-22 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdUJIIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--a41c29ac54eb5130b8b2a72bcdc4493ac17988f4/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_30474.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Съветници сигнализираха за опорочена продажба на бургаска болница в к-с „Меден рудник“

Общинският съветник Константин Бачийски от СЕК и колегите му от Ангел Божидаров и Георги Дражев сигнализираха за нередности и нарушения в сделката с продажбата на общинската поликлиника в к-с „Меден рудник“.

Според представителите на опозицията  самата сделка е конструирана така, че да бъде извършена без конкурс или публичен търг, т.е в нарушение на изискванията на Общинската наредба за  условията и реда на упражняване на правото на собственост на Община Бургас в търговските дружества  и на Наредбата за придобиване, управление , разпореждане на имоти и вещи.

Втората нередност, открита от Бачийски и колегите му , е свързана с това, че при наличието на данъчна оценка от 4 525 280 лв и на втора оценка, поръчана от Министерството на правосъдието , на ниво от 4 614 700 лв, общинският съвет е решил да продаде общинската собственост за 3 100 000 лв. в рамките на първоначално предложение и според абсолютно нова пазарна оценка.

Според общинската наредба е невъзможно да се сключи сделка под нивото на данъчната оценка.

Бачийски изрази недоумението си от това, че един от оценителите веднъж определя сградата като такава от категория „Подобрена“  и посочва като реална з нея цената от 4 614 700 лв, а втори път понижава оценката до 3 100 000 лв., защото постройката вече е категория „базова“

Съветникът призна, че когато е подал възражение срещу сделката, е бил подложен на жестока преса и натиск, за да оттегли сигнала си.

Константин Бачийски посочи и други нарушения, отново свързани с опорочената сделка. 

На последната сесия четири пъти последователно председателят на общинския съвет Костантин Луков е подложил на гласуване предложението за намаляване на капитала на Медицински център N:3. 

Изискването по закон е ¾ от гласувалите да гласуват „за“, но и при четирите вота предложението не се приема и остава в протокола като неприето.

Дни по-късно Бачийски разбрал случайно, че протоколите са променени и предложението вече е прието. До това се стига след намеса на Областна управа и нейно тълкувателно решение.

Заради тези нередности бургаски граждани са подали жалба до БАС, но местният Административен съд е оставил жалбата без разглеждане. На следваща инстанция ВАС връща отново делото в Бургас, но административния т съд отново не го разглежда към Бургаски окръжен съд, където решават, че това е материя, която не може да бъде разглеждана на това ниво.

В обобщение Константин Бачийски посочи няколко тежки нарушения при сделката с продажбата, които ощетяват общината и гражданите, а колегата му Ангел Божидаров призова председателят на общинския съвет да подаде оставка. Същевременно съветникът  Георги Дражев заяви, че според него ставаме свидетели на пример на тежка корупция и изрази очакванията си премиерът Бойко Борисов да вземе отношение по случая.

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...