ориентири 03 ян. 2018 2018-01-03 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBckZHIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--fe67437f60bfba40f69160b3721f5e60d0f2d23d/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_29993.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Зареждате ли смартфона си правилно?

Знаете ли как да поддържате батерията на смартфона си „здрава“? 

Има голям шанс навиците ви на зареждане всъщност да са ускорили нейната смърт. Зареждане до 100%? Зареждане през нощта? Пълно разреждане преди включване? Всички тези често срещани практики могат да съкратят живота ѝ. Затова алармираха специалистите от Cadex - компания, предлагаща устройства за тестване на смартфони и батерии.  
 
Въпросът за това как може да се удължи животът на тези елементи се превърна в основна тема напоследък, след като Apple разкри за забавянето на старите си iPhone модели именно поради проблеми с батерията. 
 
Ако искате да отложите смяната на батерията в телефона си или дори закупуването на ново устройство, то съветите по-долу биха ви били от полза. Прочетете как да и как да не зареждате телефона си: 
 
По-малко от време на време  
Най-добрият начин за зареждане на батерията на телефона е по малко от време на време. Включвайте устройството си в контакта за по няколко минути, когато и да е. „Частичните зареждания не причиняват никаква вреда“, категорични са експертите от Battery University на компанията Cadex. 
 
Не разреждайте напълно батерията си  
Не чакайте енергията в устройството да се изчерпи напълно преди да го включите да се зарежда. От Battery University казват, че това води до изхабяване на батериите. В подкрепа на тяхната теза е и публикация в блога на Samsung, в която може да се прочете същия съвет. 

Дръжте батерията си на 65-75% заряд 
Според Battery University литиево-йонните батерии ще имат по-дълъг живот, ако потребителите успяват да поддържат нивото им на заряд между 65% и 75% през по-голямата част от времето. Разбира се, невъзможно е човек да пази телефона си постоянно на тези равнища, но е добре човек да знае коя е „златната среда“. 
 
Вариант 2: между 45% и 75%
Тъй като горното положение е трудно осъществимо за по-дълго време, експертите предлагат друг, по възможен вариант и съветват зарядът да се поддържа на нива между 45% и 75%. Този диапазон е далеч по-постижим. Всъщност човек спокойно може да развие една рутина и да зарежда по малко телефона си, като го поддържа между тези нива.
 
Никога не зареждайте до 100% 
Особено пък от ниски нива на заряд. Запълването на батерията от 25% до 100% всъщност ще намали капацитета ѝ и ще скъси нейния живот, посочват от Cadex. Според тях дори всяко зареждане до максимум е лоша идея, защото води до високо напрежение, а то натоварва батерията и я износва в дългосрочен план. 
 
Не зареждайте телефона си през нощта 
Хората често решават да зареждат устройството си нощем, докато спят и съответно го оставят в контакта дълго, много след като е батерията е достигнала 100%. Този съвет е логично продължение на горния. 
 
Източник: Economic.bg

  

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...