ориентири 12 дек. 2017 2017-12-12 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaFpHIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--e2a1781362e3974a7ac930bff61fc4f23992c9f9/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_29775.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Спектакълът „Забравена от небето“ в помощ на малката Велинка

Моноспектакълът „Забравена от небето“ на театрална студия „Талантино” ще бъде поставен отново на бургаска сцена, но този път с благотворителна кауза.

Представлението е в помощ на малката Велина, която страда от тумор в мозъка. 

Спектакълът ще се състои тази вечер – 12 декември, от 19:00 ч. в Кукления театър.

Постановката е по документалните разкази на Екатерина Томова. На сцената излиза актрисата Боряна Стамболиева от Театрална студия „Талантино“. Тя ще представи най-съкровената изповед на старата българска душа. До нея ще застане Тонка Георгиева, която ще подкрепи с присъствието си образа на главната героиня. 

Текстът е подбран от режисьора на постановката Станимир Карагьозов от сборника на Томова „Забравени от небето“, в който са събрани действителни съдби от родопския край. 

Сериозен принос за успеха на спектакъла има хореографията на Златина Амелева и музиката на „Кайно Йесно Слонце“.

По време и след представлението на място ще има поставени дарителски кутии в помощ на 1-годишната Велина.  

Когато е само на 2 месеца, детето е диагностицирано с вътрешна хидроцефалия. 

„Героично претърпя операция за поставяне на шънт, за да бъде овладяно заболяването. Тъкмо си отдъхнахме, че кошмарът е приключил, когато получихме поредния удар - при извършен МРТ, лекарите откриха на бебка туморна формация в мозъка. Не мога да опиша с думи в какъв стрес и страх заживяхме цялото семейство. Лекарите в България казаха, че са безсилни и няма как да помогнат на бебенцето ми. Започна голямото търсене на лекари по цял свят.”, коментира майката на детето.

Единствените специалисти, които дават надежда на родителите, са лекари от Института по неврохирургия Бурденко в Москва. 

„След лична среща с тях лекарите препоръчаха да следим развитието на тумора с контролни МРТ на 4 месеца, като ме увериха, че започне ли нарастване на тумора, те ще предприемат операция по отстраняване на част от образуванието. Известно време бяхме спокойни, туморът нямаше промяна, а бебка започна редовни рехабилитации, които й помогнаха да навакса забавянето във физическото й развитие.”, разказва още жената.

Битката за живота и здравето на малкото момиченце обаче продължава, тъй като след направен преглед се оказва, че туморът е пораснал драстично. Това налага вземането на спешни мерки. 

„Родните лекари не дават никаква надежда за живот на детенцето ми! Направихме консултация и с турския професор Талят Каръш от болница "Лив Хоспитал", който ни даде надежда. Вече имаме оферта от "Лив Хоспитал" за първия етап от лечението на Велинка, но сумата в размер 22 000 евро е абсолютно непосилна за семейството ми. Затова моля всеки от вас, който може да помогне на детенцето ми в борбата с това коварно заболяване, помогнете!”, апелират родителите.

Всеки, който има възможност и желание да помогне, може да го направи на банкова сметка:
 
 ДАРИТЕЛСКА СМЕТКА

IBAN: BG26 BPBI 7942 4079 9204 01
 BIG: BPBIBGSF
 "Postbank" кл. гр. Бургас
 титуляр: Владислава Евгениева Демерджиева
 Vladislava Evgenieva Demerdzhieva


Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...