различно 25 ноем. 2017 2017-11-25 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbzlGIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--6b2ad77d8305ff22791365208a49758b56993d8f/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_29589.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Как се връзват променливата облачност и устойчивото разивитие

Прогнозата за времето отдавна е взета на концесия от някакви наперени моми, които потропват с токчета и мятат фризури пред първа, втора и трета камера в телевизионното студио. Тази сутрин една свежа и красива синоптичка с белозъба металокерамична усмивка ме уведоми, че съботата ще ни донесе променлива облачност. Винаги съм се чудил на това понятие. Сигурно защото съм прост.

Променлива облачност ми звучи прекалено общо  …също като несъобразена скорост или като устойчиво развитие. Ама, постоянно се използват тия понятия.

Има хора, които лягат и стават с термините кохезионна политиха и евроинтеграция на уста. А първият държавен ръководител  напоследък сутрин, обед и вечер говори за това как Отечеството любезно трябва да стане лидер на Балканите и да поведе напред Западните Балкани.  За нас напред, за тях…не знам.

Викам, първо да си изградим тол –системата, че да си платят балканците по пътя, по който ще ги водим. Ето, например за  мигрантите тол-системата работи отдавна. Чувам, че плащали по 10 000 евро, за да преминат транзит през Мила Родино Ти Си Земен Рай.

Аз пък предпочитам да си говорим за времето.

Преди да започнете да сумтите срещу днешната променлива облачност, спомнете си какво казвали древните гърци. „Всичко тече, всичко се променя“

Ето, виждате ли. И древните гърци са имали проблеми с течове от водопроводната мрежа, а вие не спряхте да ругаете ВиК.  И проблеми с разделното събиране на отпадъците са имали, защото иначе Херкулес нямаше да чисти Авгиевите обори. Как се е прецакал тоя. Изринал акото и му записали това за подвиг, а стопанинът на оборите получил чисто пространство, което вероятно отдал по наем.  Е това не е наш проблем.

Променливата облачност също не е проблем, а липсата на вятър и дъжд в събота, това са екстри.

Към тях добавете и 13 градуса максимални температури в Бургас и в региона и се получава нещо хубаво. 

Докато бягах сутринта край морето и край рибарите, които мятаха въдиците си, си мислех…лъжа ви…за нищо не мислех. Само слушах Ерос Рамацоти в слушалките, гледах морето  и облаците, тичах равномерно и ми беше хубаво. 

Това е.

Не му мислете много. Радвайте се на съботата, а променливата облачност и мантрите за стабилността са само подробности от пейзажа.

Нека е хубав денят ви. 

Автор: Красимир Калудов

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...