икономика 15 окт. 2017 2017-10-15 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbU5FIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--9c2d9ddaffc78aab6e63a793f9b37fe02b897937/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_29201.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Йордан Йорданов: В Българово вече има ползи и ефект от индустриалната зона

В Българово дочакаха първите плодове от рискованото и смело решение да бъде изградена индустриална зона буквално на метри от града. Докато наскоро всичко беше на теория и за инвеститорите се говореше все в бъдеще време,  а и недоверието и присмеха не бяха никак редки, днес местните хора и кметът Йордан Йорданов виждат с очите си, че в зоната започва кипи трескава дейност и компании със сериозна визитка и мащаби вече строят и изграждат своите бази. Потърсихме коментар от кмета, които с удоволствие ни ориентира в случващото се.

Дори от магистралата се виждат багери ,камиони и техника в индустриалната зона в Българово и изобщо някакво оживление. На какъв етап от развитието си е тя?

След толкова време на очакване две от фирмите, които са собственици на терени, вече строят. От „Мегатрон“, представител на компанията за селскостопанска и строителна техника „Джон Диър“  започнаха активни строителни дейности, даже вече са напреднали с басейна за противопожарната им система, а това е задължително съоръжение за всеки строеж. Работят и по фундамента на основната си сграда. Процесът на строителството там е необратим.

Проблем за фирмите е това, че електрозахранването все още не е доведено до самата индустриална зона, но имаме уверение от EVN и то от високо ниво, че през ноември или най-късно до средата на декември ще имаме ток и трафопостове в цялата зона.

Няма ли опасност частните инвеститори да ви изпреварят в изграждането на своята инфраструктура?

Напасваме се към техните темпове. В общината свършихме огромна работа по инфраструктурата. Подземната и пътната. Пътят до самата зона, до почти всички терени е вече построен. Остава му асфалтовата настилка. Водопроводът е изграден до границата на самата индустриална зона, битовата и дъждовната канализация частично са изградени. Дай Боже, ако времето разреши, ще започнем да полагаме последните настилки по пътя.  Не става въпрос само на финанси, а и на метеорологични особености.

Но освен представителите на „Джон Диър“ се вижда, че и друга фирма активно работи във своя терен. Какво се прави на това място и от кого?

Това са италианците от „Стратеджиа“ . Те започнаха първо да работят по южната част на своя терен, близо до магистралата. Изграждат подпорна стена. Изравниха си терена, оправиха денивелацията и в най-долната си част, доколкото разбрах, вече строят бетонов възел, в която ще си произвеждат необходите материали за строителството на своя обект. Всъщност това е първата полза за Българово, защото ще имаме на границите на града нов бетонов възел и съм сигурен, че доста хора ще му станат клиенти. Напоследък много хора си купуват стари къщи или дворни места в Българово и сторят нови постройки или ремонтират старите. Става така, че из Бургас ме спират хора и ме поздравяват, а аз не ги познавам, но се оказва, че те вече са собственици на имоти в Българово.  Както ги наричаме на шега, те са от новите „българовци“

Значи икономическото оживление в Българово следва и това в икономическата зона?

В момента пет терена са закупени. Последната сделка беше на 25-26 септември от българска фирма, която ще произвежда тук ПВЦ и канализационни тръби. А тази седмица инвеститори от Италия поискаха официална среща с общинската администрация и искат да заявят официално желанието си за покупка на 10 дка в зоната. В южната и част. Интересно е това ,че те дойдоха в Българово и казаха, че държат да купят парцел, който е в непосредствена близост до този на сънародниците им от „Стратеджиа“ . Заведох ги и те си харесаха.

Очаквате ли други италианци?

Те, май са като нас българите. Отиват някъде и си водят семействата ,братовчедите и роднините. И град Българово е така създаден. Моят прадядо от село Дълбоки е последвал неговите съседи и роднини, които са били оземлени тук и така се е започнало. 20% от бежанците в Българово са от един и същи край. Настина с италианците има някаква прилика. Италианският бизнес е добър. Поне с тези предприемачи, с които контактувах напоследък, се уверих, че са много приятни хора и приемат всичко, дори и някои нашенски неразбории. Добре се разбираме с тях. Но ние правим всичко възможно, щом се появят инвеститори в Българово, да са спокойни и сигурни в инвестицията си. Парите, които са вложили, трябва да им носят печалба, а аз правя всичко възможно да има печалба и за Българово като работни места, като работни заплати и като привличане на нови хора в нашата общност. Имаме споразумения с инвеститорите. Например, италианците обещаха да помогнат на футболния ни училищен отбор. Обсъдих с "Мегатрон" също някакво съдействие за двора на училището. Но това са предварителни неща.  Всички фирми в зоната заявяват, че са готови да си сътрудничим и искат това да е част от фирмената им политика. Пък и някои от тях може да си закупи имот за живеене тук в Българово, защо не.

Какви са предимствата на вашата индустриална зона?

Те са ясни. Ние сме почти до магистралата, на 8 минути сме от Бургас при пътуване с автомобил, за три часа се стига до София, имаме много добра логистика, на пътя сме към Турция и Малко Търново, на север е пътят към Румъния. Цялото движение за Айтос, Провадия, Шумен или Каблешково, Слънчев бряг , Варна минава през пътния възел и през нашия град. Разположението ни е стратегическо. Това може би е едно от предимствата ни, което привлича инвеститорите. Първокласен път на юг,първокласен път на север,  жп линия, жп гара с девет ремонтирани коловози и по тях влаковете могат да се движат със скорост над 160 км в час. Отделно имаме още две жп спирки. Близост до летище и пристанище. Освен това тук до нас е кариерата на фирма „Андела“ и това осигурява инертни материали за строителство  в непосредствена близост до индустриалната зона. Очаквам да почнат да се правят сделки с тях.

Изобщо, ефектът от случващото се в зоната е добър за Българово.

автор: Красимир Калудов
Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...