различно 11 окт. 2017 2017-10-11 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbE5FIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--8bfc22073fe05676b1a859b204813afee0979fd2/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_29157.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Марс в знаците - Що е то? (Част 1)

Марс е четвъртата планета от Слънчевата система. 

Въпреки своя малък размер по свойства и характеристики тя е най-близка до Земята. Затова се приема, че е земеподобна планета. Диаметърът й е два пъти по-малък от Земния, а масата е една десета от Земната маса и съответно атмосферата й е много по-рядка. 

За да направи една пълна обиколка около Слънцето, изминават 687 земни дни. Това е продължителността на една Марсианска година. Казано по друг начин, една Марсианка година е равна средно на две Земни години. 

Интересно, нали? Почакайте, има още няколко интересни факта: На планетата Марс се намира най-високият връх в Слънчевата система – връх Олимп висок 22 км.

Планетата  изглежда червена на нощното небе. По тази причина е наричана още „Червената планета”. А причината Марс да е червен на цвят е заради плътното покритие от железен оксид, който ни е по-познат като хематит или ръжда. 

От археологичните източници разбираме, че в древен  Вавилон са наричали планетата Нергал, в чест на огнения бог на унищожението и войната. 

Днешното име на планетата идва от Древен Рим. Когато древните римляни са я наблюдавали, са виждали кръв и огън в цвета на планетата и са я кръстили в чест на бога на войната Марс. За тях Марс е бил предводител на всички римски легиони и главни сражения. Затова те са го почитали, като са го изобразявали винаги в целия му блясък, облечен във великолепните доспехи на победител. В древността на думите война и мъжественост не се е гледало по този начин както в днешно време. Смисълът, които се е влагал в тези думи, не е бил такъв, какъвто е в момента. Може би защото в древността мъжката и женската роля са били в много тесни рамки, а днес тези ограничения са размити. 
 
А сега да погледнем през призмата на Астрологията. Положението на Марс в рождената карта показва каква е  физическата енергия на индивида. Каква е силата на ентусиазма, с които е надарен. Енергията на Марс е олицетворение на  чистата мъжка енергиянастъпателност, активност, желание за конкуренция, способността да се докажем, да видят другите кой сме ние и т.н. 
Също така Марс управлява нашите животинските инстинкти и желания - сексуалната енергия, страст, агресия. Едни от основните емоции на Марс са гневът и липсата на търпение. Марс не обича да чака, за него няма нищо по-лошо от това.

В женска карта Марс показва кой е мъжкият аспект в душата т.е. това, което привлича мъжете. Докато в мъжка карта показва как се бори за любовта си и каква е силата да се докаже.

В Астрологията Марс да се води „външна” планета. Защото диаметърът на нейната орбита е по-голям от диаметъра на орбитата на Земята около Слънцето. 

Казано на по друг начин Марс се намира след Земята. Имаме Слънце – Меркурий, Венера, Земя и Марс. Така Марс е „външна” планета , а  Меркурий и Венера са „вътрешни” планети.  

А какво е това -„външна” и „вътрешна” планета? В Астрологията с това определение – външна и вътрешна планета – се визират качествата на човека. Например, за да видите проявлението на Венерините или  Меркуриевите качества на човек, ви трябва конкретна ситуация или време. Докато енергията на Марс в един човек се проявява външно и много бързо ще я усетите. Защото Марсовата енергия се проявява чрез действията. Това са качества, които няма как да останат скрити за околните. 

Какво имам предвид? Представете си, че някой започне да ви обяснява колко много ви уважава, обича  или как за него сте най-големият му приятел. В случая няма нужда от думи, за да разберете това. Вие ще го усетите и осъзнаете от самите действия на човека. Не е необходимо тези дела да се декларират, защото Марс иска действие. Както се казва: „ По Марса ще ги познаете?”

Марс  подчертава каква е движещата сила на човека. Това, което го кара да разчиства пътя пред за себе си и да не вижда препятствията по пътя. Марс показва каква е нашата вътрешна мотивация. Казано по друг начин Марс е чиста енергия. Той е нашият вътрешен енергиен двигател.  Замислете се, не може да имаме машина, докато не сложим двигателя. А самият двигател не прави машината добра или лоша, а я характеризира като по-мощна или по-малко мощна
 
Логично можем да наречем, че Марсовата енергия е неутрална, защото в чистия си вид тя не е добра или лоша. Енергията в хората не е добра или лоша. Енергията е такава каквато я направим ние чрез действията и подбудите… ние я „оцветяваме”. 
 
За това и Марс се свързва с осъзнаването на нашето вътрешно „аз” и нашите стремежи, благородни, оптимистични цели, които погледнати отстрани може да са груби и резки, а понякога и унищожителни действия. 
А какъв е нашият вътрешен двигател на енергия това зависи от положението на Марс в рождената карта. За да ме разберете, ще дам пример с подбудите на всяка група - огнен, земен, въздушен и воден Марс:
 
Положение на Марс в „огнените”знаци (Овен, Лъв, Стрелец) Това са едни от май-мощните двигатели, тук енергията е силно завишена. Човекът с подобно положение е лидер или пионер в действията си.  Той става лидер, защото действа бързо. Докато другите още се колебаят и чудят. Силният Марс става център на групата и задава посоката на действия. Защото огненият Марс се захранва с енергията на началния импулс. Но като всяко нещо в природата не може да държи нонстоп високи обороти.

Положение на Марс в „земните”знаци (Телец, Дева, Козирог) Тези хора разполагат с голям запас от енергия. Защото земният Марс генерира енергия в процеса на работа. Тук трудно отцепва енергийният двигател. Но щом тръгне, това показва, че има посока и движението не спира, докато не достигне до крайната цел. В този случай енергията се генерира от целта. За това и човекът с това положение е много работоспособен.

Положение на Марс във „въздушните”знаци (Близнаци, Везни, Водолей) Тук човекът се зарежда с енергия чрез постоянен обмен. Енергийният двигател се зарежда от обмен на идеи от другите или чрез личните цели. Генераторът работи, докато има с какво да се захранва. За това и бързо пали, но лесно спира, когато няма плам и ентусиазъм – няма от какво да се зарежда.

Положение на Марс във „водните”знаци (Рак, Скорпион, Риби) Тук енергийният двигател е силно лъкатушещ, защото се захранва от емоциите на човека. Както може да бъде супер мощен двигател, зареден от силен ентусиазъм, подбуден от любов, така може да спре да работи поради настъпила депресия.

Сега добихте представа какво показва положението на планетата Марс в рождените ни карти по принцип. Силата на Марс в картата се определя от положението ѝ по знак, дом и аспектите, които сключва с другите планети. Това са детайлите, които ни правят уникални. А какво показва положението на Марс във всеки зодиакален знак ще разберете при следващата ни среща. За това очаквайте Марс в знаците - 2част. Където ще бъдем на сплотяващ колектива тиймбилдинг в с. Куртово Конаре - ние и още 12 човека. 

А дотогава щастлива и слънчева седмица ви пожелавам
Лично ваш астролог – инж. Николина Пейчева


Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...