региони 05 сеп. 2017 2017-09-05 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbnREIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--a181d8eee7bd81e595e0a81b21ab346640c19a48/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28849.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Иван Вълков: Новият жп коридор „SEA to SEA“ между България и Гърция ще донесе на Бургаски регион безспорни ползи

През последните дни много се говори за големия инфраструктурен проект „ Sea to Sea“  / от море до море/ , който ще свързва с нов железопътен коридор България и Гърция. И понеже една от точките на този коридор е пристанище Бургас, потърсихме за коментар Председателя на Съвета на директорите на пристанището Иван Вълков.

Какво е важно да знаем за този бъдещ проект, за чието изпълнение ще се инвестират над 1 млрд евро?

За този проект започна да се говори в резултат на поредица от срещи между представители на черноморските ни пристанища и колегите от гръцките пристанища Солун и Александрополис? От много години Пристанище Бургас има много добре развити контакти с тези гръцки портове.

Имайки предвид обема на товаропотоците, които се транспортират от Азия към Европа в момента и различните възможности, които търсят страните от Азия, както и към желанието на българските производители да намерят „излаз“ за своите стоки  към пазарите на Средиземно море, сме обсъждали нееднократно създаването на подобен коридор.

Да разбираме, че това не е някаква нова идея, а по-скоро проект, на който му е дошло времето да се реализира?

Да, точно така е.  По темата са били проведени много дискусии и сега е настъпило времето нещата да се случат. Има разбирателство и от двете страни, макар че освен България и Гърция, към него проявява голям интерес и Румъния. Интересен и за други страни от Азия. Наскоро имаше едно посещение на българска делегация в Иран.  Там се сключиха някои знакови спогодби. Иран търси достъп до пазарите в ЕС, но не иска пътят на товарите да минава през сухопътно трасе през Турция, а през Черно море. Затова се работи в тази посока. Двете входящи пристанища са Варна и Бургас. Тези стоки по много бърз и директен начин могат да бъдат извозвани към Гърция, ако този нов коридор се построи.

В последните дни интересът на Румъния също е явен. На 6 септември България и Гърция ще подпишат този меморандум за изграждане на коридора, подписи ще поставят министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият му колега Ципрас.  През октомври месец се очаква Министерски съвет да проведе едно съвместно заседание с румънските си колеги в България. Очаква се една от основните теми, които ще се разглеждат тогава, да бъде именно този нов коридор. Румъния се интересува изключително много от него.

С реализацията на „Sea to Sea“ ще решим няколко много важни инфраструктурни проблема. Става въпрос за проекти, които са буквално затлачени от много години у нас. Един такъв проект  е рехабилитацията на жп участъка Варна-Русе и нещо важно за нашия регион , рехабилитацията на отсечката Карнобат-Синдел. Там има едни тунел, за чието завършване са нужни поне 80-90 млн лв, а няма как да се осигурят. От десетилетия стои този проблем. Не само ще си обновим жп мрежата, но и ще създадем възможности пред нашите пристанища да имаме заедно с Гърция един много по-бърз обмен на товари и стоки.

Какви са позитивите за пристанище Бургас и за икономиката в региона като ефект от изграждането на коридора?

Ползите ли?  Пристанище Бургас ще се превърне в една врата между Изтока и Европа и пристанище Варна също.

Една такава свързаност и обмен на стоки и товари с гръцките пристанища ще увеличат ли значението и цената на пристанище Бургас? Ще предизвика ли тогава интерес от нови инвеститори със свободни капитали?

Един такъв коридор ще осигури на товарите от пристанище Бургас директна връзка със Средиземно море без да се налага да преминаваме през Босфора. Имайки предвид сегашната ситуация в Турция и в Украйна, ние търпим големи загуби. Голяма част от търговците избягват преминаването през тези рискови зони.

Ето защо значението на пристанище Бургас ще нараства. А когато значимостта се увеличава, тогава и инвеститорите идват, създават се работни места, развива се целия регион. Този транспортен коридор ще доведе след себе си ред други позитивни промени.

Да, но у нас винаги има съпротива срещу промените. Вече се чуха гласове и прогнози, че българо-гръцкият коридор  Sea to Sea ще обезмисли коридор N:8. Така ли е?

Това са два различни коридора. Вярно е, че някои хора гледат на нещата по-стратегически, но всички сме свидетели как през последните 25 години постоянно се говори за коридор N:8, а нищо не се развива, нищо не мърда. Какво да правим? Да чакаме още 25 години, за да се сети някой да започне работа или ние да си направим нещо, за което можем да намерим финансиране както по плана „Юнкер“, чрез Европейската инвестиционна банка или чрез частни инвеститори. Мисля, че ние трябва да поставим националния интерес преди всички други, а не някакъв хипотетичен общ интерес. Освен това България не се е отказала от коридор N: 8. Страната ни е готова за реализацията му,  държавата е готова по най-бърз начин дори със собствени средства да изгради връзките на наша територия, но следващите по веригата? Те какво правят. Не се вижда никаква ангажираност от тях, да правят нещо в момента. 

Затова казвам, че новият транспортен коридор SEA to SEA e много важен за нашия регион. Ние и досега сме работили по въпроса, имаме сключени споразумения с гръцките пристанища. Даже на 6 декември ще има общи прояви с гръцките колеги. 

автор: Красимир Калудов

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...