икономика 03 сеп. 2017 2017-09-03 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbTFEIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--047bd9426997a7dcf3a8b5d8e9e20fce0fc639df/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28830.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Елена Иванова: Ефектът от появата на чуждестранни работници в туризма е положителен

През лятото на 2017 год. за първи път правителството отговори на желанието на туристическия бранш и облекчи значително процеса за наемане на чуждестранни работници. Въпреки, че сезонът още не е приключил, потърсихме експертно мнение за ефекта и смисъла от новия регламент. Представяме ви коментара на председателя на Съюза на собствениците в Слънчев бряг, г-жа Елена Иванова.

За първи път през този сезон в туристическия бранш разчитате на по-облекчен режим при наемането на чуждестранни работници за свободните позиции по Черноморието…какви са изводите ви към края на лятото? Имаше ли положителен ефект и успяха ли чуждестранните работници да компенсират липсата на български кадри?

Мога само да кажа, че ако тези хора не бяха дошли в началото на сезон, нямаше да можем да си отворим хотелите. В началото на сезона нямахме работници, така че смисълът от идването им е изключително голям. Има какво още да се коригира по нормативната база, но много се направи. Без тези хора от чужбина би ни било много трудно ,защото няма достатъчно подготвени кадри.Разбира се, не всички от тях са добри работници, но нека не се лъжем, че и всички наши сънародници са добри…това е нормално. 

Моите наблюдения са, че като цяло чуждестранните работници са изпълнителни, дошли са да поработят,  да сменят обстановката…доволни сме от тях, даже сме много доволни.

От кои страни преобладаваха чуждестранните работници в Слънчев бряг?

Най-много бяха от Украйна, имаше и малка част от Македония. 

Има ли работници, които повтарят своето лятно приключение на българския трудов пазар, т.е идват за второ лято?

Вероятно има, но до тази година нямаше регламент, по който те да идват у нас. През този сезон те за първи път пристигнаха в рамките на някакъв предварително регламентиран престой.  Оценявам ефекта от появата им като положителен.

Появата на мотивирани и трудолюбиви чуждестранни работници създаде ли някаква конкурентна среда за българските им колеги?

Честно казано не съм забелязала такъв процес, но сред тези чуждестранни работници има хора, които действително искат да се развиват в професията. Личните ми наблюдения са, че някои от тях са много амбициозни. Затова растат и в позициите, защото имат желание, имат хъс и знаят чужди езици. Неминуемо в някакъв следващ момент ще се заговори за конкуренция.

Щом този регламент най-после е дал възможност за по-облекчено наемане на чужденци и има ефект, смятате ли да потърсите разширяване на регламента, за да има още по-голяма полза за българския туризъм?

Ние вече изразихме мнение, че е добре тези хора да могат да останат повече в България, а не само през разрешените в момента 90 дни. Усетихме как след като първите от тях, които пристигнаха за този период от 90 дни, си тръгнаха след изтичането на срока, се получи един вакуум. Сезонът тръгна да преваля и вече интересът намаля, защото оставащите дни до края на лятото бяха вече много по-малко. В същото време е много трудно при застъпване да намерим места за първата и втората група, защото всъщност нямаме безкрайно много места. В този смисъл, ще бъдем наистина доволни, ако престоят им се регламентира за срок от пет до шест месеца. По-удачно ще е, защото ще осигурим по-плътна и продължителна заетост на тези чуждестранни работници, а те ще свършат по-добра работа.

Бързо ли се учат и усвояват ли добре, това което им трябва, за да работят при вас?

Някои от тях, да. Има амбициозни, които влизат много бързо в материята, има и хора, които просто са дошли да изкарат едно лято на хубаво място край морето. Различни са. Но отново категорично мога да заявя, че ефектът от идването им е положителен.

Автор: Красимир Калудов

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...