ориентири 01 сеп. 2017 2017-09-01 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBa2hEIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--d775f62cc0b10850c1fb8bddb6155448802d7420/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28807.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Бургаските деца ще разменят "Стара хартия за нова книга"

За пета поредна година в пет града от страната ще се проведе националната екокампания "Стара хартия за нова книга". 

Общините Хасково, София, Русе, Пловдив и Бургас ще бъдат домакини на настоящoто издание на инициативата, която дава възможност на децата да научат повече за рециклирането, да разберат как да пазят природата и да събират разделно отпадъците.

В Бургас кампанията под надслов "Почисти и прочети" ще се проведе на 24 септември от 10:00 до 14:00 ч. в Приморския парк, пред Пантеона. В събитието ще се включат- Хор "Милка Стоева", Детска вокална група "Морски песъчинки", Танцова формация "Дюн", Детската школа на Клуб за спортни танци "Бургас 1975",  ФА "Радост".

Всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор както и подаръци от партньорите на празника. Организаторите от "ЕКОПАК България" АД и Книжен център "Гринуич" напомнят, че колкото повече стара хартия съберат децата, толкова повече дървета ще спасят от изсичане.

Талисман на кампанията "Стара хартия за нова книга" тази година е един от най-обичаните съвременни фентъзи герои - Пърси Джаксън - син на Посейдон, похитител на мълнии и племенник на Зевс. 12-годишният тийнейджър с талант да се забърква в неприятности е познат на българските читатели от поредицата на американския писател Рик Риърдън "Пърси Джаксън и Боговете на Олимп", публикувана от издателство "ЕГМОНТ". За участниците в петте града ще бъдат подготвени викторини и игри в духа на книгите за Пърси Джаксън. Разбира се, епичното съревнование на знания ще им донесе допълнителни изненади.

Специалното предизвикателство на организаторите в тазгодишното издание на "Стара хартия за нова книга" също е вдъхновено от митичната тема: конкурс за кратък разказ "Стари герои в нови истории". Децата ще бъдат провокирани да създадат оригинална авторска история с любим древногръцки персонаж, поставен в нова и необичайна ситуация. Времето и пространството, в които се развива действието, зависят от въображението на малките творци. В конкурса участие могат да вземат деца и тийнейджъри до 18-годишна възраст, които живеят в общините, в които ще се проведе кампанията. Творбите ще се изпращат предварително в срок от 24 август до 5 септември включително на e-mail адрес: konkurs@greenwich.bg

За пълните условия на конкурса, моля, посетете: http://www.greenwich.bg/

За да има за всички достатъчно книги, всеки, който изпълни условието да донесе 5 кг стара хартия за рециклиране, ще може да получи само една книга, но не повече. Децата, донесли допълнителни 5 кг хартия, ще получат втора книжка на екотематика - изданието "Ти можеш да спасиш планетата", предоставено от "ЕКОПАК България" АД. Така в рамките на празничния ден децата могат да получат максимален брой две книги. Средствата от събраната стара хартия в петте града ще бъдат използвани за препубликуване на специалното издание на "ЕКОПАК България" АД.

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...