ориентири 21 авг. 2017 2017-08-21 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaFJEIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--709427ab0fda6e6fd4f39d0a70590e9523511770/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28709.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Президент и кмет обсъдиха ключови за Бургас проекти

Президентът Румен Радев се срещна с кмета на Бургас Димитър Николов, за да обсъди с него, някои от ключовите проекти, които предстои да се реализират в черноморския град.

„Бургас се развива с бързи темпове през последните години и тук се случват много хубави неща. Една от темите, които коментирахме с кмета Николов беше реализирането на проекта за летището в Равнец, което беше предоставено на Общината при служебното правителство. Там потенциалът е голям, тъй като зоната е обособена, има достъп за всякакъв тип транспорт.”, коментира държавният глава.

Румен Радев е на мнение, че базата в Равнец може да бъде развита и като карго летище, въпреки отдалечеността си от общинския център.

„Всичко е възможно, както знаете регулациите също се развиват. Ако погледнем летищната мрежа на Европа, тя е изключително наситена. България има много бедна летищна мрежа и ние трябва да се стремим това, което го имаме, да го развиваме. Така че за в бъдеще всичко е възможно”, смята Радев.

Сред инициативите, които двамата с градоначалника са обсъждали, е бил и проектът „Супер Бургас”, който предвижда цялостно отваряне на града към морето.

„Ако този проект се реализира, Бургас ще получи един напълно нов облик.”, каза още президентът.

По време на разговора е била засегната и темата за децентрализацията на общините, която би дала по-голяма свобода за различни инициативи на местната власт.

„Има много проблеми, които трябва да се решат. На местно ниво се дават много конструктивни идеи. Тук ръководството вижда едни много прагматични решения, които ще продължим да обсъждаме, за да достигнем до най-доброто. Общините имат нужда от по-голяма самостоятелност – и като възможност за вземане на решения, и като финансова независимост.”, обясни Румен Радев.

Според него ако се постигне децентрализация на местната власт, самоте граждани ще могат да бъдат привлечени към вземане на решения от регионално значение.

На въпрос дали наложеното от президента вето върху Закона за околната среда ще попречи на изграждането на автомагистрала „Хемус”, Румен Радев отговори: „За мен няма абсолютно никакви опасения. Моето вето е частично, то не касае определения срок от 6 месеца да мине едно дело на инстанция. Убеден съм, че приоритетните за държавата национални обекти, могат да има и приоритетно разглеждане в съда.”

По-рано през деня президентът Румен Радев посети военноморска база Атия, където беше посрещнат от служещите във Флотилия бойни и спомагателни кораби. 

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...