икономика 16 авг. 2017 2017-08-16 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdjVDIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--dddd55198b2d8dcd32f0712e73e3ba8567170018/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28670.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Живко Табаков: В туризма ни има много хубави неща, нека показваме тях на света, а не проблемите

Живко Табаков е дългогодишен участник във формирането на българския туристически продукт. В работата си е премилан през всички възможни нива, за да достигне до нивото на мениджър на десетки фирми в този бранш. В момента е председател на общинската комисия по туризъм в Бургас и работи за изпълнението на своята голяма цел. Бургас да се превърне в предпочитана дестинация за българските и чуждестранни туристи. Потърсихме го за кратък коментар относно ефекта от последните събития  със затваряне на заведения в курорта Слънчев бряг.

Изказахте мнение, че при всички процеси в туризма през това лято сякаш се забравят хората, които работят в тази сфера и създават продукт. Как работят те в тази обстановка на скандали и дискредитиране на дейността им?

Със сигурност работещите в тази сфера нямат самочувствие. Те веднъж се чувстват притиснати от държавата като български граждани и втори път усещат, че бизнесът е изнервен, т.е преките им работодатели. Много голяма част от хората, с които говоря, независимо какво работят, те са обезверени.  Това е така, защото е жалко, когато работиш в сектор, в който не можеш да видиш добре бъдещето. 

Ние като работодатели имаме някаква маркетингова стратегия, гледаме нещата как се развиват и в световен мащаб, работим зад граница, улавяме и следим някакви тенденции. Ако правителството има своя концепция, а общините се придържат към наредби,с които контролират, защото  кметовете на общините е най-важното нещата да вървят, бизнесът да си плаща таксите и данъците и сезонът да протича нормално. Всичко това е от една страна, а от другата е работникът. Хлебар, сладкар, сервитьор, барман и т.н. Той не познава всички гледни точки, не може да чете всички новини, защото и няма време за това. До него най-вероятно стига само най-лошата информация от типа на „Държавата ни смачка“, „Бизнесът не върви“ , „Сезонът не е добър“, „Как ще се плащат заплатите“ и всичко това ги обезверява.

Затова смятам, че когато се генерират такива новини и се излъчва такива послания от и към туризма, не трябва да се забравя, че вечерта тези негативни новини стигат до всички. А колко по-добре би било да се каже, че сезонът е добър, имаме ръст, държавата подкрепя отрасъла, …

Проблемите идват от нелоялната конкуренция. Разбирам държавата да контролира нелоялната конкуренция,нарушителите, но да остави бизнеса, работодателите, които работят нормално. Тогава ще им дойде самочувствието. 

Новините би трябвало да показват, че обект на проверките или акции са нарушители, т.е нелоялната конкуренция, за да се даде възможност на останалия бизнес да се развива повече. Посланието би трябвало да е спазвайте правилата и ще имате повече работа. Нека от новините да научаваме, че има интерес на инвеститори отвън, какво е направила държавата в тази посока. А ние какво правим? Хванали някакъв престъпник, обществото е разделено, бизнесът е разделен, правилни ли са действията с акциите или не са правилни, хората са разделени, защото едните искали да се веселят,  а другите…

Тези „автоголове“, които постоянно си правим,  обезценяват ли стойността на българският туристически продукт?

Аз отново бих задал въпрос къде се намират работещите хора в тази ситуация. Не искам да коментирам как се отразява всичко това на туристическия продукт. Естествено,  че се отразява. В дългосрочен план последиците ще са негативни. Но на обикновения работещ човек му се отразява супер негативно. Той няма как да има самочувствие. Той ще си помисли дали през следващото лято  ще работи всичко. Ще си каже „Ооо, пак ще има скандали, пак ще има проверки, а дали изобщо ще има туристи,  дали ще изкараме пари, за да ни платят през сезона“ и така сами задълбочаваме проблемите с кадрите.

Ако липсват дори новини и позитивни послания от вашия бранш, не може ли самият туристически сектор да започне да излъчва такива?

Дори да изглеждам наивник или прекалено голям оптимист, винаги се старя да изваждам на повърхността доброто. Хората са дошли да се забавляват. Туризмът предлага толкова хубави моменти и преживявания. Затова трябва да се стараем да покажем точно тях. Няма дейност, каквато и да е тя, в която да няма някакви проблеми с кадри, качество или конкуренция. Но туризмът е нещо различно. Ние трябва да показваме хубавото, доброто от него.

Има ли добри новини от българския туризъм това лято?

Да, нека се огледаме. Обзор има тенденция на устойчивост и дори ръст. В Свети Влас има лек спад тази година, защото част от руските собственици не пристигнаха да почиват в имотите си. Но пък в Свети Влас имаме пробив на румънския пазар. В Слънчев бряг има устойчивост. Предсезонът беше добър, смятам, че и през септември резервациите ще са добре. В Равда има ръст и голям интерес през тази година. Същото мога да кажа за Поморие. В Бургас резултатите са добри, туризмът в края на седмицата има ръст, идват туристи от различи части на страната, защото Бургас става все по-интересен. 

На юг в Созопол има изключително голям ръст, даже мога да кажа ,че през тази година Созопол предизвиква много голям интерес. Има някакъв спад в Лозенец. Там тази година българите сякаш ги няма. Но пък в Лозенец я няма старата навалица, там туристическият продукт става все по-добър. 

Българите не са напуснали страната, за да ходят в други страни. Те просто са сменили предпочитаните курорти и търсят нови възможности. В Приморско започна сравнително добре сезонът, същото мога да кажа за Китен. Нямам преки наблюдения за Царево, но от онова, което съм си говорил с един от големите хотелиери там, казват, че сезонът в Царево е успешен по отношение на чешките туристи.

Това ли са новините, които вие предпочитате да виждате, чувате и четете?

В крайна сметка това са плодовете от труда на всички хора, които са пряко ангажирани в туризма. Винаги съм апелирал  между държавата, общините  и бизнеса да има нормален диалог.  Не трябва обаче да пропускаме и четвъртата страна, това са хората, които работят в туризма. Това са българи, които трябва да имат работа.

Значи нарушителите в туризма са много по-малко от другите хора, които формират продукт в туризма?

Това, което излиза като информация…не искам да коментирам вицепремиера Симеонов, но на своята пресконференция той изнесе данни, от които става ясно, че резултатите са положителни, а не отрицателни. Да, ако ще гледаме негативно, 10 000 проверки в рамките на два месеца сигурно са много, но нека погледнем от добрата страна. Резултати има.

автор: Красимир Калудов

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...