ориентири 21 юли 2017 2017-07-21 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBajlDIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--21cd041551e7aace3ae9b2b03ef84c3e709d123b/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28433.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Общински съветник пита: Докъде стигна реализацията на "Подземния град" в Бургас

Докъде стигна реализацията на атракциона „Подземен град”, който трябваше да бъде изграден в бургаската Морска градина, пита общинският съветник от БСП Евгений Мосинов.

Инициативата беше представена пред гражданите на Бургас още преди четири години, но след това проектът не беше осъществен. Като причина бяха посочени „непреодолими” технически пречки.

„С цел реализацията на това намерение и проекта, община Бургас придоби собствеността върху самите скривалища и бомбоубежища. С решение на Общински съвет – Бургас беше сключен договор за кредит, който последващо беше и анексиран. Проведена беше и обществена поръчка за избор на изпълнител, като беше издадено и разрешение за строеж и започна реализацията откъм входа на ул. „Богориди”, припомня Мосинов в отправени писмено питане до общинската администрация. 

Според него спряната реализация на проекта поражда редица въпроси, свързани с вече направени разходи, както със самото управление на придобитата собственост. 

„Възниква и въпросът за качеството на извършеното прединвестиционно проучване и възможността да се предвидят последващо настъпилите непреодолими трудности“, посочва още общинският съветник.

Затова Евгений Мосинов поставя няколко въпроса пред кмета на града Димитър Николов и пред общинската администрация:
 
Сключен и прекратен ли е договор за кредит? Дължат ли се погасителни вноски по този договор и каква е усвоената част от кредита? 

Сключен и прекратен ли е договор за възлагане на проектиране и изграждане на самия строеж и поради какви причини? Какви суми са заплатени на проектанти, консултанти и изпълнители? Дължат ли се възнаграждения от община Бургас?

Поради какви причини към настоящия момент проектът не се изпълнява?

Какви са досега извършените разходи по придобиване на собствеността, по прединвестиционно проучване, по възлагане на проектиране и на строителство? С какви средства за заплатени тези разходи? Има ли неразплатени разходи с длъжник Община Бургас?

По какъв начин ще се стопанисват в бъдещ период придоитите помещения на скривалищата и бомбоубежищата? Какви са средногодишните разходи по охрана и поддръжка на тези помещения?

Общинският съветник настоява за писмен отговор, от който ще зависи дали въпросът ще бъде дискутиран на следващото заседание на местния парламент.

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...