икономика 13 юли 2017 2017-07-13 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdXBCIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--960f3a15f7b177a6fabe3085db2122c30d4a209b/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28340.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Вартерес Чулуян: Eлектромобилите са бъдещето, а бъдещето вече е в България чрез BMW

Вартерес  Чулуян е основател и собственик на компанията „Бова Кар“, чрез която формира сериозен дял от продажбите на нови автомобили в България. Като официален представител на няколко водещи марки от автомобилната индустрия той следи в детайли процесите в този сектор. Потърсихме го за коментар, свързан с „революцията“, която започна BMW чрез новата си гама автомобили  с електрически и хибридни двигатели.

BMW в момента представя свои автомобили с рекламна кампания, в която на преден план е изведена думата „революция“…С нея накратко се описват хибридните автомобили и електромобилите…какво се случва в този сектор, щом процесите се определят като революционни?

BMW е доста напред, както в хибридните технологии така и при електрическите автомобил. Неслучайно е първият масов производител, който пусна на пазара изцяло електрическия модел BMW i3 , който се радва на много добър прием в Европа. На пазара излезе  и супер високотехнологичният модел BMW i8 , който притежава електрически двигател и конвенционален трицилиндров двигател. Този трицилиндров мотор е 1500 куб. см и с 242 к. с.

В рекламата, посветена на революцията в автомобилния бранш, се пояснява, че технологиите са разработени специално за модела i8, но са намерили място и при останалите от цялата гама. Защо BMW залага на електричеството като енергия  във всичките си класове автомобили?

Електричеството като енергия за автомобилите е част от реакциите срещу парниковия ефект, срещу глобалното затопляне на атмосферата и всички произтичащи проблеми  с  климата, с решаването на които Европа твърдо се е заела. Един от най-големите замърсители на околната среда са автомобилите.Идеята е те да станат максимално чисти. Знаете, че съвсем скоро време ще влезе в сила много строго изискване за допустимото отделяне на вредни емисии от автомобилите. Това е трудно постижимо ограничение особено от по-мощните и по-големите автомобили. Нашите са точно такива и затова технологиите, които се развиват при двигателите с вътрешно горене стават  все повече иновативни. Вече се произвеждат двигатели с три турбини, които са последователно скачени. Малки мотори с огромни мощности, които се постигат чрез технологии, а не чрез разход на гориво. 

Сам говорите за мощни двигатели и мощни автомобили…но електромобилите и хибридните модели ще могат ли да постигнат подобна сила и мощност? Та, те дори не могат да вдигнат шум при форсиране на двигателя…

Електромобилите се отличават с това, че при тях използваната енергия е изключително чиста. Чиста енергия, чисти автомобили. Това, че те са електрически, не ги прави по-малко мощни. BMW i8 е с много силни показатели. BMW i3 като модел е изключително прецизен и ускорява до 100 км само за 7 секунди. Доста е бърз за градски автомобил.

Ще настъпи скоро ли време, в което автомобилите в градовете от ЕС, ще се движат в населените места с електрически или хибридни двигатели, а извън градовете ще ползват мощни бензинови мотори?

По-скоро смятам, че много бързо ще се премине към електрически автомобили…изцяло. В момента, когато технологиите доведат до поевтиняване, а това ще стане с масовостта и увеличаващите се бройки произвеждани електромобили, едновременно с това цените ще паднат. Когато това се случи, пазарът буквално ще полудее в тази посока.

Как се приемат електромобилите в България?

Те са все още новост, възприемат като нещо хубаво и затова хората ги харесват. Мога да кажа, че няма предразсъдъци към тези автомобили. Наблюденията ми са, че от електромобилите се интересуват предимно хора, за които са важни теми като екология, съхранение на околната среда и чиста природа. Все още на този тип автомобили се гледа като на нещо иновативно.

Преди около шест седем години ми казахте, че няма шанс в  България електромобилите да намерят широко приложение, ако държавата не намери начин да стимулира купувачите и притежателите на такива превозни средства. Промени ли се нещо в тази посока?

Ще ви дам пример. Един наш клиент си закупи BMW i3. Той е адвокат, работи в центъра на столицата. Там „синята зона“ е около 600 лв, а такива автомобили са освободени от тази такса. Освободени са и от годишни данъци. Клиентът си направи сметка, че като си вземе такава кола половината от сумата я спестява, защото няма да плаща за „синя зона“ и данъци. На него му беше изгодно. Е, в Бургас  „синята зона“ е по-евтина, но и тук е безплатна за електромобилите. Така че…приспадайки тази част от сумата, има и полза.

А как е в другите страни.Какви стимули има в тях за собствениците на електрически автомобили?

Има много стимули. Особено в скандинавските страни. Там подпомагат тези покупки. В Норвегия са най-големи бонусите и стимулите за покупка на електрическа кола.

Понеже споменавате скандинавските страни, една тамошна компания с китайски собственици обяви амбициите си през 2019 год. да продава само хибриди и електромобили, т.е да сложи край на конвенционалните бензинови и дизелови двигатели…Разтълкувайте ми това като ефект във вашия бранш

Ще запазя за себе си причините, заради които тази компания ще прави това. Но е важно да разберем, че светът е доста широко понятие. Това че в Европа тръгваме да говорим за масовост на електрическите коли, не означава, че те ще навлязат бързо в Африка или в Южна Америка или в Азия. Дори за САЩ не е ясно като се има предвид някои позиции на новия президент. Ще има зони в света ,където ще имат превес електромобилите и други зони, където ще има конвенционални автомобили. Ако обаче наистина цените започнат да падат бързо, тогава нищо чудно хората да започнат да преминават към електромобилите за сметка на другите автомобили.

От много години сте в този бизнес и затова изненадан ли сте от темповете на тази „революция“ при автомобилите?

Честно казано, нещата се случват много бързо и тенденциите са процесът още да се ускори.

А в Бургас виждат ли се вече по улиците електромобили от гамата на BMW? Ваши клиенти проявяват ли интерес?

Да, има такива автомобили в Бургас. Има вече в движение един i3 и един i8, който ще доставим през месец август. Но съм длъжен да спомена нещо много важно. Реално в България правото да се сключват договори за продажба на електрически автомобили с марката BMW дойде през пролетта на 2017 год. Преди това нямахме това право. И да сме искали да продаваме такива автомобили, не е можело да се случи.

Да кажем ли тогава на нашите читатели, че „революцията“ на BMW вече се случва и в Бургас?

Считам, че това е реално. Това е факт. Вече е монтирана и първата зарядна станция за бързо зареждане на електромобили до МОЛ „Бургас плаза“ . Достатъчно мощна, че да зареди за 20 мин. Вече е налична. 20 мин. за зареждане е време за едно кафе. Помислете си. С една такава кола от Бургас до София се отива спокойно с една двайсетминутна почивка за зареждане някъде по средата на пътя.

А определящо ли е за бъдещите продажби на автомобил в сегмент покритието със зарядни станции по пътищата на България?

Да се направи такава зарядна станция е сто пъти по-евтино и лесно от построяването на една бензиностанция. Няма как пазарът да допусне положение, в което има клиенти с електромобили, а да няма зарядни станции за тях. В момента, в който има достатъчно клиенти, ще има предостатъчно станции.  Но дори това вече не е новост.

Технологиите напредват толкова бързо, че вече се разработват възможности електромобилите да се зареждат безконтактно, докато стоят на червен светофар. Иначе казано, докато чакате да светне зелен сигнал, колата ви ще се зарежда. Това е бъдещето.

автор: Красимир Калудов

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...