икономика 07 юли 2017 2017-07-07 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBck5CIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--2b2b7793758eba1b616f4301ff6e44a7c1ca4814/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28281.jpg

Burgas Reporter Ltd.

BAR CROWL – любимото оправдание на всички за проблемите в Слънчев бряг

Има една приказка, че не е хубаво да режеш клона, върху който стоиш. Причината е прозаична. Ако направиш подобна глупост, падаш от високо и те боли много. Реална възможност е в края на този полет към земята да останеш с пръст в уста или със забучен клон някъде отзад.

Долу горе нещо такова правим всяка година по отношение на Слънчев бряг. От ранна пролет  до приключване на сезона, цялата прогресивна общественост в Отечеството любезно започва да ругае, дискредитира, обижда и злослови по адрес на най-големия туристически комплекс в тази част на Европа. Накрая на сезона започват ругатните по повод на това, че сезонът бил провален. А истината е, че сме царе на провалите, които сами си организираме. Режем клона, на който седим и падаме ли падаме.

Преди няколко дни вицепремиерът Валери Симеонов се разгневи на типичното за Слънчев бряг гражданско позорище, наречено BAR CROWL.

Иначе казано онзи гибелен гняв на политика беше насочен към практиката група от шумни и беснеещи чуждестранни туристи да кръстосват из заведенията на курортния комплекс и да се наливат с алкохол от кофи до откат, а по време на движението си като една алкохолизирана орда да правят разни неприемливи неща. Няма спор, че това не е нещо, което някой трезвомислещ човек би харесал.

Вицепремиерът удари гневно по масата и каза, че това трябва да се забрани. После разкри тайна от кухнята и обясни, че за всяко едно такова позорно събитие в касата на акционерното дружество „Слънчев бряг“ влизали по 50 лв. 

Внушението е ясно. За такива нищожни пари някой търгува със спокойствието на туристите, с поминъка на хотелиерите и изобщо май проваля сезона в курорта. Всичко това за 50 лв. !!! 

Стана ми интересно и реших да поразпитам, да поговоря тук там и да се опитам да разбера защо заетите с туризъм в Слънчев бряг доброволно организират тези алкохолни турове, при условие че уж те унищожават бизнеса им. 

Установих една любопитна статистика за атракцията BAR CROWL.

До 2010 год. организаторите и участниците в този вид прояви са били част от един истински хаос и тотална сива икономика. Кои пие, кой плаща, кой провежда такива алкохолни делириуми…това въобще не е било ясно.

През лятото на 2011 год. от Слънчев бряг АД решават да създадат някакъв регламент за провеждането на тези прословути BAR CROWL-ове. Слагат такса и максимално ясни условия пред организаторите. Предварително се обявява маршрут, по който ще се движат..хм…дегустаторите, т.е знае се през кои заведения ще мине групата, посочва се бройката участници, определя се и време с начало и край на събитието. Тогава лятото приключва с общо 752 такива алкохолни тура. Сериозна работа, нали. Кой знае колко литри високоградусови напитки  са били изпити.

Сезонът 2012 год завършва с 669 бар крола или иначе казано алкохолният туризъм продължава да се вихри.

През 2013 год почитателите на този вид забавление с групово алкохолно опиянение се включват в общо 574 такива турнета из нощния Слънчев бряг.

През 2014 год чуждестранните туристи са се групирали в общо 172 такива прояви. Лятото на 2015 год остава в историята с общо 205 проведени BAR CROWLs , през 2016 год. алкохолните турнета са общо 175. Странно, какво става тук? Нали уж Содом и Гомор, пък цифрите показват спад.

Изводът от тази импровизирана и достъпна за всеки, който я потърси, статистика е, че колкото повече се регламентират и вкарват в рамки  този вид забавления, толкова по-малко стават организаторите им. Иначе казано BAR CROWL-овете намаляват. Буквално изтичат.

Но да се върнем към таксата от 50 лв. Какво пропускаме, докато се гневим на малката сума.

Срещу тази такса държавата в лицето на Слънчев бряг АД разполага с информация колко души смятат да употребяват алкохол в дадена вечер, от кои държави са, през кои заведения ще преминат, в кои хотели нощуват и кой организира всичко това.  С тази информация могат да разполагат НАП, МВР, Агенцията по храните, застрахователите и …вицепремиерът по туризма също.

Иначе всички сякаш справедливо се възмущаваме срещу проявленията на алкохолен делириум в курортния комплекс. Туристите, хотелиерите, министрите, вицепремиерите, абсолютно всички…

…де, да беше така.

През този сезон в духа на повелята на вицепремиера по туризма от Слънчев бряг АД са уведомили туроператорите, че ще им бъдат прекратени договорите за достъп и ползване на  туристическата инфраструктура.  Зад това витиевато уведомление се крие простичкото послание „Повече никакви BAR CROWL-ове“

И би трябвало всички заети в сферата на туризма в курорта да извикат „Ура“ и „Да живее“. Само че се случва съвсем друго.

От туроператорското войнство изревават на умряло.

Те се позовават на вече сключените договори за провеждане на BAR CROWL-ове , които стриктно спазват и не виждат никакви правни основания за прекратяване на контрактите си.

Нещо повече, оказва се, че българските туроператори и техните западноевропейски партньори промотират BAR CROWL-овете в Слънчев бряг като неделима част от цялостния туристически пакет от услуги, който предлагат година по-рано на  немския и английския пазар, примерно. 

С думи прости. Забраната на този вид групови прояви ще нанесе вреди на туроператорските фирми, които съвсем естествено ще спукат държавата в лицето на Слънчев бряг АД от дела за неустойки.

Туроператорите прогнозират, че ще настанат масови откази на клиенти от почивките  и искове да им бъдат възстановени сумите, предявяване на претенции за неустойки и какво ли още не в тази посока. 

Добре де, нали уж BAR CROWL-овете бяха лъжицата катран в бурето с туристическия мед в Слънчев бряг? 

Какво излиза накрая, че забраната им ще доведе не до всеобщ просперитет, а до тотални съдебни дела.

И нека се върнем към онази статистика, която споделих с вас.

От 2011 год, когато Слънчев бряг Ад подлага на контрол алкохолните турнета до днес кривата на този тип събития в  курортния комплекс  се движи от 752 до 172 BAR CROWL-а.

Не забрана, а пълен контрол,тотален контрол…това е решението.

Защото ако бъдат забранени, този тип прояви пак ще се провеждат, но вече наистина на тъмно. За справки по време на сухия режим в САЩ литрите изпит алкохол са били много повече от времената преди въвеждане на забраната.

И едно предложение. Към регламента добавете и изискване участниците в BAR CROWL-овете да заплатят предварително и медицинска застраховка. Така когато се напият до вцепеняване, ще има кой да заплати медицинската услуга „въдворяване на пиян като талпа чуждестранен гост в изтрезвителя“
Пък нека помислим. дори и най-коравият пияч трудно ще се отпусне да обръща чашките, пардон кофите, ако рамо до рамо с него се движи полицай, лекар, застраховател и данъчен служител. Удоволствието от пиенето изчезва.

Последно. Аз не бих участвал в BAR CROWL и не бих искал децата ми след време да участват. 

Но продължавам да се чудя защо любимото ни забавление е да режем клона, на който стоим.

Последно. Основните проблеми на Слънчев бряг не са BAR CROWL-овете

Сещам се за няколко други. Например …презастрояване, незаконни обекти по плажа и покай плажа, озеленяване, чистота, движение по алеите, липса на кадри, качество на обслужване и целогодишна негативна медийна кампания, водена от българи срещу български курорт.

Автор: Красимир Калудов

 
Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...