икономика 04 юни 2017 2017-06-04 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcVZBIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--c88eec1684b74633601791ee10d9f2c07393ccb2/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_27924.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Европейският съюз произвежда лозунги както СССР

Преди дни стана ясно, че ЕК се готви да отправи към страните членки на Европейския съюз предложение за присъединяване към Еврозоната  и то такова предложение, на което трудно може да се откаже. Готова ли е България за такъв скок и трябва ли да приеме предложението /ако изобщо има такова към страната ни/. Потърсихме отговорите от нашия редовен водач в света на финансите, икономиката и лихвените проценти Тодор Георгиев.
 
Какъв би трябвало да е отговорът на страната ни към едно такова неустоимо предложение за влизане в еврозоната?
 
Напълно разбирам желанието на финансовия министър и на шефа на централната банка да влезем в еврозоната. Националната банка по този начин ще престане да бъде изцяло национална. Ще се облегне на силното рамо на Европейската централна банка и ще казва „Ами тъй ни казаха оттам да правим“ или както Бойко Борисов казва „Меркел каза“
Бюджетът ни тогава ще се унифицира в някаква степен с европейските, по отношение на сметките. Освен това ще стане по-предвидим в счетоводно отношение. Но нека си зададем въпроса.

Ако еврото е толкова хубаво, защо Дания, Швеция и Великобритания, която беше досега член, не приеха еврото? 

Но по същата логика Франция, Германия, Италия приеха еврото и вървят с него…

Това са стари икономики. Светът се дели на времето преди 2008 и времето след 2008 год, когато големият балон се спука. В момента в Европа какво се случва…

…малко предистория. През 2008 год по време на кризата в САЩ Федералният резерв напечата пари и финансира банките. Парите минаха по пътя „Национална банка-банки-потребители“ било то корпоративни или физически лица. Спасявайки банките, те запазиха кредитните равнища.Най –вече съхраниха отношения между кредитните институции, банките и потребителите на кредити и вложителите.Да ,фалираха американски баки, но те бяха малки. Банковата им система оцеля от големия трус.

В Европа стана обратното. Под натиска на Ангела Меркел, която обяви през 2009 год политика на остеритет /строги финансови ограничения и рестрикции на бюджета/ , т.е националните банки не финансираха нищо ,не спасиха нито една банка, т.е bail out -  bail in. Отнесоха го хората, които бяха вложили парите си в банките.

Тогава все пак ЕЦБ постъпи правилно като свали лихвите до отрицателни. Задълженията към банките започнаха да се размиват, но това пък отне от възможността на трезорите да се развиват. В същото време бяха напечатани страшно много евро, които директно финансираха корпорации и правителства. ЕЦП започна да изкупува акции на големи компании, да изкупува дългови книжа на държави.Не са много хубави тези неща ,все някога това ще свърши.

Очакваният са до около две години Европа да се озове в една нова криза.

При една криза спасението за слабите икономики като нашата е курсовата разлика във валутите.

Спомнете си как дръпна турската икономика. 1 млн лири бяха един лев. Инфлацията има и хубави страни, защото стимулира износа. Говорим обаче за постепенно и бавно нарастване на инфлацията.

За нас като потребители един лев ще стане едни евро или поне 75 цента. А сега ако влезете в големите вериги за хранителни стоки, ще видите, че са съкратили асортимента. Снижиха качеството на стоките, но запазиха ценовите равнища. Преди имаха двайсет вида зехтин, а сега няколко вида. Имаше много видове оцет, а сега само два три луксозни освен българските. Изравниха цените с тези на българските стоки.

Разходи се из заведенията на Бургас и ще видиш, че са полупразни. Няма потребление. Последните четири пет години хората много обедняха. 

Ако искаме икономиката да тръгне ,трябва да освободим лева от еврото. Но след двайсет години валутен борд инфлацията  е толкова напомпана, че ако се освободи левът, ще трябва да се разменя за 5 до 6 лева за едно евро и то без спекулации на пазара. Представи си тогава какво ще стане със спестяванията на хората в левове.

Ако някоя партия вземе решение да свали валутния борд, тази партия ще изчезне. Ще ги бият с камъни.

А ако влезем в Еврозоната, нали би трябвало да няма валутен борд?

Тогава няма да имаме борд. Влизането в еврозоната ще бъде една формалност, но последиците ще бъдат сериозни. 

Готова ли е изобщо българската икономика за това?

Не, абсолютно не е готова. Какво работи нашият бизнес. 95% от бизнеса разчита на обществени поръчки от държавата.

Добре де, но нали в Еврозоната държавата ще има достъп до много по-евтин паричен ресурс…защо тогава е ще е лошо?

Бюджетът ще има достъп до евтин ресурс. Може да емитира дългови книжа и да ги продава на ЕЦБ. Може да порасне външния дълг. Въпросът обаче е друг. Ако заемите, които ще взимаме, се вливат в икономиката, това е много добре. Ако обаче просто се харчат за ПР акции, тогава не е добре. Заемите трябва да се инвестират в нещо, което ще донесе принадена стойност, а не в глупости. 

А през 2020 год.  когато спрат европроектите, тогава какво следва?

Криза. А ние ще емитираме дългови книжа и ще взимаме заеми. Ние няма да сме живи, когато ги връщат през 2050 и 2060 год.

Но пак да се върнем към еврото. Защо Дания не го иска, ако е хубаво?

ЕЦБ трябва да се замисли и да девалвира по някакъв начин еврото. Ние се движим в момента по пътя на СССР. Имаме съюз, имаме комисари. Европа твърди, че еврото е най-силна валута в света. Кому е нужно. Хората гледат да девалвират, за да им върви износът. 

Печатането на пари в Европа наду балона на недвижимата собственост. Хората имат излишни пари, корпорациите имат излишни пари. И не ги внасят в банките, а купуват цени метали, доста надценени между другото, купуват имоти, луксозни стоки. Това движи потреблението ,но в грешна посока. Една къща сега може да струва 500 000 евро, но когато гръмне балонът както в САЩ, ще струва много по-малко. Инвестира се в неща, които не носят приход. Банките в Европа се задъхват от лоши кредити, те са на командно дишане. И това е заради политиката на Меркел. Тя удуши Гърция, удуши Италия, разтърси и немската икономика. 

Караме я в Европа само на лозунги. Най-голямата икономика в момента в света!!! Глупости. Брутният вътрешен продукт на САЩ за 2016 год. е 18 трилиона долара. На ЕС е 16 трилиона.

Само на Германия е 4 трилиона долара. Махни Великобритания и Европа отива на 8 място в света. Ако отпадне и Гърция, Европа отива на 12 място по БВП.

Основно лозунги излизат от ЕС също както в СССР.

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...