икономика 04 юни 2017 2017-06-04 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcTlBIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--239f814281e20c156e92b1a17c833a07d4d3d1b5/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_27923.jpg

Burgas Reporter Ltd.

През 2030 год. всяка нова продадена кола в Индия ще бъде с електрически двигател

Всяка продадена кола в Индия след 2030 год. ще бъде електрическа според новия правителствен план, който зарадва природозащитниците и шокира петролната индустрия.

Надеждите са, че ако страната успее в следващите години да спре от движение бензиновите и дизеловите автомобили по пътищата на Индия, ще могат да се намалят сериозно високите нива на замърсеност на въздуха, заради които годишно умират 1.2 милиона души.

Процъфтяващата икономика превърна страната в третия световен вносител на петрол, заради което се изразходват 150 млрд долара годишно. Според прогнозите преминаването  към електрически автомобили ще доведе до сериозни икономии заради намаленото търсене на петрол.

Изчисленията показват, че този революционен ход ще намали енергийните разходи на Индия с 60 млрд долара до 2030 год, и същевременно ще намали текущите разходи на милиони собственици на автомобили в страната.

Индийският министър на енергетиката Пийяш Гоял  заяви, че правителството ще подкрепи финансово инициативата през първите две или три години от началото и, но според него производството на електромобили ще бъде обусловено не от субисидирането, а от търсенето на пазара.

Статистиката сочи, че над 1 млн индийци умират годишно заради токсични изпарения във въздуха. Изследване на „Грийнпийс“ установи, че броят на смъртните случаи заради замърсения въздух, е по-малък от броя на жертвите от тютюнопушенето.

Проучването показва, че проблемите със смога са коствали на страната 3% от БВП.

През 2014 год Световната здравна организация обяви, че от 20-те градове с най-замърсен въздух в целия свят, тринайсет се намират в Индия.

Управниците правят големи усилия да овладеят този процес и затова през 2016 год правителството постанови мъжете да управляват автомобили в Ню Делки в определени дни, в зависимост от това дали последната цифра от регистрационния им номер е четна или нечетна. Що се отнася до жените, те могат да използват своите автомобили всеки ден.

До момента такива екстравагатни ограничения не водят до някакъв сериозен резултат и затова се очаква преминаването към електромобили да има значително по-голям ефект.

От изчисленията става ясно, че постепенното преминаване към електрически автомобили и отпадането на бензиновите и дизеловите превозни средства ще доведе до намаление на въглеродните емисии с 37% до 2030 год.

Амбициозните правителствени планове за производство на електрически автомобили принуждава петролните компании трескаво да преизчисляват търсенето на горива в региона.

Същевременно гигантът от петролната индустрия Бритиш Петролиум прогнозира, че броят на бензиновите и дизелови коли почти ще се удвои от 900 млн през 2015 год на 1.7 млрд до 2035 год.

Почти 90% от този растеж се отнася за страни, които не членуват в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), т.е държави като Индия и Китай.

Но дори и китайците потвърдиха намерението си до 2025 год една пета от всички продадени автомобили да бъдат с алтернативни двигатели /поне 35 млн. бройки/.

Шефовете на компании от петролната индустрия са предпазливи в прогнозите си за това какви ще бъдат последиците върху сектора  от излизането от пазара на бензиновите и дизеловите автомобили. 

Азия от много години  е основният двигател на бъдещото търсене на петрол, така че тенденциите в Индия и Китай ще бъдат наблюдавани изключително внимателно.

И докато Индия обмисля революция на автомобилния си пазар, в България обявите от типа на „Продавам 15 год дизелов автомобил нов внос от Германия“ все още привличат внимание.

Източник : www.weforum.org

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...