различно 29 апр. 2017 2017-04-29 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZ3cvIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--9306b8d3a3e6ec8014b73e44ac9361d33d3ca316/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_27567.jpg

Burgas Reporter Ltd.

За "Тесла"-та в зъбите, за зъбната картина на леля Гошка, за мадам Макрон и за други чудесии

                                                                                                                                           -1-
Изключително важно е молитвите, съкровените желания и мечтите да бъдат ясни, детайлни и подробни. Защото един мъж деня и нощя се молел да стане като милионерката леля Гошка. Молел се, молел се „Ооо, нека и аз бъда като леля Гошка“, ама една сутрин се събудил също като нея...С нейната прическа, с нейния писклив глас и с нейната зъбна картина, но без милионите и. . Уточнявайте се, ей. Иначе стават грешки

Ето, на. Патриотите за това уточняват всичко с ГЕРБ. 

Той и президентът уточни, че оградата на границата трябвало да бъде в два реда, ама била на един ред, а пък било платено като за два. Винаги трябва да се уточнява.

Интересно ми е патриотите и президентът като се събудят някой ден, на какво ще приличат? 

                                                                                                                                               -2-

Тази плоча с грешния прокурор, който се срещнал с един греховен бизнесмен в офиса на друг дяволит бизнесмен се поизтърка. Нека първи хвърли камък онзи от вас, който не е провеждал срещи на невероятни места с особени хора или особени твари. Аз например, съм чувал за хора, които са се срещали с извънземни същества посред бял ден на пътя или из полето, ама никой не им обръща внимание. А те милите разказват всичко от рандевутата си с невероятно цветни подробности.

Дори веднъж се срещнах преди години с един уличен политик с прякор Барона, който поиска да обявя в новините, че като си наел проститутка, тя му сипала приспивателно в уискито, ама той от сто грама уиски не можел да се напие, но ужасно се замаял, което означавало, че са направили атентат срещу него. Никой не му повярва. 

Така е устроен светът. На едни хора им размахва пръст и ги пита защо са се срещали някъде с някого, въпреки че те отричат, че е имало такава среща, а на други хора светът хич не ще да им повярва, че са се срещали някъде с някого.

Ето, аз много бих искал да ми вярвате, че съм имал среща с Джесика Алба или с Адриана Лима, ама вие не искате и да чуете за такава възможност и ми се присмивате. Между другото, за протокола преди години се срещнах с тогавашния председател на Народното събрание в кабинета му в Парламента. И го попитах дали мога да го помоля за една услуга и той се напрегна, ама отговори утвърдително, демек можело. И аз го помолих да се снимам с него. Това беше всичко. Де да знам, че след години ще стане професор, служебен премиер и автор на книги за радостта при децата от доброто акане.

А уличният политик Барона веднъж ми обеща, че ще се самозапали в знак на протест срещу тогавашното правителство на премиера Сакскобурготски и ми предложи аз да бъде единственият журналист на събитието. Когато му се обадих в уречния ден и час, за да го питам дали наистина смята да се самозапалва, той ми отвърна ,че ще отложи протеста си за друг ден, защото температурите били ниски и навън му било студено.

И сигурно ще ме питате какво общо има между едни прокурор и един уличен барон политик. Ами то е ясно. И бароните и прокурорите имат право да бъдат екстравагантни в действията си.

                                                                                                                                            -3-

Обеднените патриоти, пардон Обединените патриоти поискаха да се спрат най-сетне тия директни телевизионни предавания на шоуто „Петъчен парламентарен контрол“.  В края на краищата и Волен Сидеров и Валери Симеонов разбират по-добре от всички нас от парлdментаризъм и от телевизии.  Преценили са ,че продуктът на това шоу е безмислен и само харчи пари. 

То, така се почва. Може някоя сутрин да установим с изненада, че всичко интересно и смислено в страната се излъчва само по две телевизии. СКАТ и АЛФА. Само не знам как онази гневна госпожа Ташева ще го играе синоптичка. Аз ако я видя на екран и ми е все едно какво е времето, защото всичко ми изглежда вече безнадеждно.

А иначе винаги съм твърдял, че Съдбата има черно чувство за хумор и твърде често подрежда нещата така, че човек се сблъсква със себе си или по-точно със собствената си глупост. Сетих се, че преди време част от патриотите гневно попържаха ГЕРБ в Бургас, защото забранили директното телевизионно предаване от залата на местния общински съвет. Нищо ,че три камери излъчват видеосигнал онлайн в сайта на общината. Тогаз казваха, че това е посегателство срещу свободата на словото. А днес същите тия патриоти говорят, че телевизионните предавания от петъчните заседания на парламента са безмислени и предлагат на ГЕРБ да ги свалят от екрана на националната телевизия. 

Мдаа...съдбата им уреди челен сблъсък с тях самите, ама не се усещат.

                                                                                                                                           -4-

Понякога глобализацията е малко объркваща. В случая усещането за глобалност се поражда от заявеното намерение на бургазлии да отбележат празнично 80 год. от създаването на Дунавското хоро. Така се прави празничен календар. С малко усилия може да стигне до това всеки ден да има по някакво честване, годишнина или юбилей. Между другото защо никой в Бургас не чества годишнина от влизането в експлоатация на онзи странен аерозолен фонтан, който не пръска вода, а мъгла. Страхотно впечатляваща инсталация е.

                                                                                                                                              -5-

В последно време във всички светски разговори присъства бъдещата френска президентша..тази бе, на Макрон учителката му, жена му де. То не остана фризьорка или доячка да не се изказала по темата. Та и аз доказаният простак ще взема отношение.

На мнение съм, че евентуалната френска президентша Макрон е елегантна симпатяга с впечатляващо тънки глезени и талия. На нейната възраст повечето българки нашенки са в състояние да демонстрират основно тънки устни. Нали правите разлика между тънки глезени ,тънка талия и тънки устни.

Но ако ще задълбаваме по темата за учителките по литература, бих искал да ви споделя, че в древността моята учителка по литература беше истерично създание, което опъваше уши и плющеше могъщи шамари на всеки, който си позволи да развали дисциплината в класната стая. Шамарницата беше в денонощен активен режим. Изобщо не беше пестелива. Раздаваше щедро пестници за щяло и нещяло. Като се замисля, май мен така и не ме удари нито веднъж. Явно съм бил мухльо. 

Заради тия садо мазо практики нито едно момче не харесваше учителката ни по литература като жена. Явно никой от нас не си представял как се жени за тази учителка и тя му бие шамари и му откъсва...ъъъ... ушите от дърпане. В интерес на истината и нито едно момче от класа не стана политик или банкер, което доказва, че наистина сме били серсеми и учителката ни правилно ни е биела. Мен не, защото никой не удря идиоти.

                                                                                                                                             -6-

Не всеки може да е екзактен и сладкодумен като Местаний Златоустий. Но не бързайте да определите някой човек като неумен само затова, защото ви говори неща от типа на „Ъъъ, такоата, начи, ти казвам чуек, такоата, начи, чуек, ъъъ“ Може пък човекът да ви говори в бял стих, ама вие какво ли вдявате от поезия, че да го разберете. А знаете ли къде се събират най-много български поетеси на едно място? Във Фейсбук, разбира се. 

Между другото, представата ми за поетеса е Искра фидосова. Нейната ДНК верига е като една голяма поема, написана в бял стих. 

                                                                                                                                           -7-

От телевизора възторжен гологлав аниматор, демек водещ на шоу прогтрама, с крясъци ме уведомява, че някаква клета женица спечелила от лотарията 100 000 лв. 

Странно нещо е животът. Някъде има хора, които са готови са готови да похарчат цяло състояние, за да си купят  билет за спектакъл във Виенската опера, Ла Скала в Милано, а в Отечеството любезно е пълно с българи, които са готови да изхарчат последните си пари, за да трият лотарийни билети. И както и сами можете да се досетите, едните отиват все пак на опера, а другите отиват на...отиват на кино. Или в телевизионно студио, където гологлав водещ с крясъци им обявява печалбата.

                                                                                                                                             -8-

Ние може да нямаме Супермен, ама ще имаме супер оценители, които от тази пролет ще проверяват матурите онлайн. Доколкото съм запознат с родните традиции, нищо чудно матурите да се проверяват мажоритарно в два тура, докато се напише правилната оценка на правилните хора.

Всъщност супер изненадите не свършват дотук. Това че за изграждането на 4 км канавки край магистрала са били похарчени 51 млн лв предизвика всенародно възмущение. А не би трябвало. Ами, разходите по  египетските пирамиди също са били колосални, ама пирамидите вече толкова години носят приходи на Египет, нали. Тъй ще бъде и с нашите канавки. И те са донесли приходи на някой българин и са го направили богат като египетски фараон.

                                                                                                                                            -9-

Като как да преведем на нормлен език рекламното послание „Бъдете спонтанна с фотоепилатор“ Какво е искал да каже авторът или авторката на този дързък съвет? Остава неясно, но аз си представям как палава мома спонтанно скалпира губера или китеника с това устройство. Аз пък веднъж спонтанно отрязох всичките ресни на родопското одеало, с което през зимата ме завива жена ми. Ресните ми влизаха в носа и кихах по цяла вечер. А сега като се завия със спонтанно кастрираното одеало, пак кихам, ама вече не знам от какво. Тъй че спонтанните решения невинаги са правилни.

                                                                                                                                            -10-

Македонски граждани влязоха в парламента в Скопие и набиха няколко депутати. Причината. Новоизбраният председател на тамошния парламент пял албанския химн и дръпнал реч на албански. Значи в Отечеството любезно туй не може да стане никога. Аз се сещам за няколко депутати, които говорят на своите митинги на турски и твърде често целуват ръка на важни персони в Турция. Сещам се за други депутати, които веят руски знамена на митингите си и откриват кампаниите си от Москва. Ама, същите тия са си в родния парламент и крепят стабилността.

И понеже отваряме дума за стабилността, Обединените патриоти обявиха, че в името на стабилността щяли да правят правителство с експерти. Звучи ми притеснително. А експертите патриоти ли са? Има ли изобщо те такова животно експерт патриот или патриотичен експерт? 

                                                                                                                                               -11-

И с каквото започнах с това ще завърша. С важността на детайлите. 

Една съседка, която винаги изглежда като човек, който току що е чул, че са му потънали гемиите, та същата тази домина ми сподели с гробовен глас. „Казаха ми, че щяли да ни почнат отзад, пък после щяли да свършат отпред“

Аз се притесних, защото ми прозвуча много перверзно туй започване отзад и свършване отпред. 

Пък  после кахърната съседка обясни, че ставало дума за санирането на нашия блок. Пък аз си мислех ,че става дума за пенсионната реформа. А вие какво си помислихте?

Но то винаги така се получава. Почват отнякъде, пък свършват другаде. За експертите патриоти ви говоря, бре.

А иначе новините през седмицата, които ме накараха да се замисля върху смисъла на живота, бяха две. Първата беше свързана с това, че турска гемия с говеда на борда удари в мъглата руски разузнавателен кораб и го потопи край Босфора, а втората новина беше за резултата от продължителните преговори между нашия министър на икономиката и високотехнологичната автомобилна компания „Тесла“. В резултат на тия преговори и на огромните усилия на министъра в земята с големина на човешка длан американците щяли да инвестират в строителството на ...на една зарядна станция в Пловдив. Циции такива. Поне да бяха направили проучване, че няколкотоелектромобила „Тесла“ у нас се карат в Добрич, а не в Пловдив. Направо тази информация ми подейства като тесла в зъбите.

Последно...с оглед н събитията в Македония си мисля, че е много по-приятно и миролюбиво един военачалник да каже „Вени, види, цици“ вместо войнственото „Вени ,види, вици“, ама какъв съм аз, че да казвам.

Автор: Фрагментий

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...