здраве 11 фев. 2017 2017-02-11 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcHc3IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--173b6e758a33d456fe91dce08770150aeecc4bb8/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_26792.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Семир Абумелих: Ако не демонополизираме здравната каса, цялата система ще се срути до година две

Семир Абумелих направи отчет за приключилия мандат с колегите си от бургаската група депутати от ГЕРБ. Логично беше да го попитаме докъде стигна борбата му срещу монопола на здравната каса

Толкова ли е могъщ и непобедим монополът на здравната каса, че никой не може да му сложи край?

Ами да. Има много пари там и всеки се надява да влезе в този „магазин”...

Говорим за пари, но нали пак ще има пари, ако бъде премахнато монополното положение на НЗОК?

Те парите пак ще са там, но ще са твои. Няма да са техни. Сега ти бъхтиш цял месец, плащаш си осигуровката и парите отиват при тях. Нали така. Обаче нямаш никакъв контрол върху парите.Когато падне монополът, тези средства остават твои, защото е твоя застраховка. Друга е системата. Можеш да видиш всяка една твоя вноска, как се харчат парите от твоите вноски. Съвсем друго е. Това е осветляване. Знаеш ли, в момента погледът на българина към здравната каса е през една шпионка. Ако махнем шпионката и я заменим с една голяма витрина, какво става? Става прозрачно. 

Колко здравни каси могат да съществуват на пазара на здравни услуги в България?

Не здравни каси,а  застрахователи. Една централна здравна каса, която да гарантира правото на всички на лечение и на бедни  и на богати, а останалите да бъдат застрахователи за здравни застраховки.  Отиваш, правиш си здравна застраховка и казваш „Учил съм, трудил съм се, взимам голяма заплата, специалист съм и искам застраховка голяма. Когато ми стане нещо, искам хеликоптер да дойде  и да ме вземе” Имаш го. Тук идва разликата. Получаваш това, което искаш за себе си. Това не е сладкото говорене. Това не са илюзии.  Честно, предпочитам да вали и да гърми два месеца и после да ни е слънчево 20 години, отколкото да ни е слънчево една две години и после двайсет години да не можем да излезем от батака.

Ще се срути ли досегашният модел на здравната каса?

Как няма да се срути. Националната здравно осигурителна каса е нещо като сграда на един крак застанала. Това е основата и. Цялата тежест на науката и на нея. Касата ще се срути рано или късно. Давам ти пример. 3.5 млрд лв е бюджетът сега на касата. Расте, ама изостава от новите технологии, от новите лечения.  Ако утре излезе едно хапче за лечение на диабет и струва 10 000 лв?  Имаме половин милион диабетици в България...това са 5 млрд лв. Откъде касата ще ги изкара?

Хепатит С? Има лекарство, измислиха го. С 90% успеваемост. 110 000 лв струва. Само едно е в света, никой друг не го е измислил. Кой може да го плати? По неофициална статистика в България има около 90 000 болни от хепатит С. Кой е готов да изкара 9 млрд лв за лечението на тези хора? 

Виждаш ли? Роботите влизат в медицината, медицината не е това, което е била преди 200 години, не е това, което беше преди 50 години. Тя се променя. Българинът има отворени очи към света и иска най-доброто. Нашата здравна система е добра система. Страхотна е, но тя е до едно ниво и не може да го прескочи. Символично казано, ако искаш да караш с 60 км в час, здравната система у нас движи с толкова. Ако искаш да се движиш по магистралата, ако искаш по-висока скорост и комфорт, българската здравна система не може да го осигури. Българинът иска комфорт. Всички хиляди и десетки хиляди оплаквания идват от това. Те не идват от друго. Иначе от друга страна нашата здравна система е направила 39 млн прегледа миналата година. Половин милион оперирани, 1 млн третирани за злокачествени заболявания. Това е реално, отчетено е. Това е огромна машина, която работи, но вече не смогва. И тук далновидният политик, далновидната партия трябва да предвиди наводнението, катастрофата преди да се е случила.

Защо законодателите, към които и вие бяхте до онзи ден, не успяха да се преборят с този монопол?

Ти не разбираш ли, че аз съм единственият, който е говорил по тази тема две години. 

Значи дори и в мнозинството е имало съпротива?

Да, и в ГЕРБ имаше голямо съпротивление. 

Това ли една от причините да се откажете да участвате в изборите?

Не, аз не съм се отказал от това. Нали влезе демонополизацията на системата в програмата на ГЕРБ. Влезе съвсем официално в документите на ГЕРБ. Поне тази партия, в която членувам, има един добър навик, ако напише нещо, да си го изпълняваме после. В ГЕРБ няма такива общи романи, които само се пишат ей така за промиване на мозъците. След всички тези мои приказки някой е седнал и е направил анализ сегашата здравна система докога може да издържи. Колко ще изкара още. Колко ще обслужи населението на България. И са видяли, че вече е невъзможно да продължава.

Но освен този монопол голям проблем е и това, че бягат медицинските кадри в чужбина. Как ще се справите с това?

Разбира се, че ще бягат. Като има монопол, за какво да стоят тука. Ако има демонополизация, ще се вдигнат заплатите и на лекарите. Тогава няма да бягат. Това е естествен процес. Никой не бяга, просто всеки търси най-доброто за себе си. Винаги ще бъде така.

Автор: Красимир Калудов

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...