региони 18 ян. 2017 2017-01-18 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBb3c2IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--0aeed3ad5b170cdf057f044e804da1a8e962c74f/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_26529.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Пътят към Военния санаториум в Поморие е постлан с добри намерения

Години наред военният санаториум в Поморие, който е бил под шапката на Военно-медицинска академия е бил ръководен по начин, който го е довел до практическа невъзможност да функционира нормално. С това управление е бил е превърнат в развалина или в гроб или в блато. 

Това е един от изводите, които бихме могли да си направим след поредната пресконференция, дадена този път от представители на БСП  и посветена на тъжната участ на здравното заведение, през което за лечение през 2016 год са преминали около 3000 пациенти.
Атанас Зафиров показа данни, от които стана ясно, че санаториумът е бил съсипван години наред
Според данните, които оповести народният представител от левицата Атанас Зафиров, „загробването” на санаториума като държавен актив е започнало по един или друг начин от 2004 год., т.е този държавен актив е бил подложен на безстопанственост и бил буквално съсипан в мандатите на няколко правителства...в това число и на две от левицата.  Някога тук са се възстановявали олимпийски и световни шампиони от ранга на Стефка Костадинова и Сергей Бубка. Днес...никой не вярва, че това се е случвало.

В момента гробницата, пардон санаториумът дори няма договор със Здравната каса. Няма и необходимата модерна медицинска техника. Какво има ли? Нищо. Общо взето нямането е в пъти повече от имането. По същото време във военният санаториум в Хисаря /също собственост на държавата/ са били инвестирани 70 млн лв. 

Хубаво е да припомним, че още през миналата година бургаският депутат Атанас Зафиров би камбаната за възможността здравното заведение в Поморие да бъде приватизирано от „подходящите” хора и тогава размаха пръст към Министерството на отбраната, че тази няма да я бъде. Всъщност размаха пръст към любимия си обичаен грешник, министърът на отбраната.

И днес ...днес всички станаха свидетели на парадоксална ситуация,  в която същият депутат брани решение на същото Министерство да прехвърли собствеността върху санаториума от ВМА към велинградско търговско дружество. За честта на пагона сме длъжни да обясним, че дружеството „Вега” е 100% държавна собственост, поставено в забранителния списък за приватизация. 

Я, пак? Значи ставаме свидетели на сделка, в която държавата си мести собствеността от единия крачол в другия?  Еее, не толкова грубо. Идеята е , че до днес държавата е била лош стопанин, а от утре изведнъж щяла да стане добър стопанин. Така ни обясниха. И левият депутат харесва това.

Тук някъде Атанас Зафиров призова всички да спрат да обвиняват държавата, защото не държавата била виновна, а виновниците били хора с имена и трябвало те да бъдат посочени. Е, прав е, ама виновни няма. Неизвестни извършители са явно. Никой не ги търси. Унищожили са актив за 20 млн лв, ама бълха я ухапала държавата.

Дотук половината парадокс се състои в това, че депутат от БСП брани яростно решение на министър и министерство от правителство на ГЕРБ. Другата половина е още по-чудна. Кметът на Поморие Иван Алексиев, избран като кандидат от ГЕРБ, яростно атакува решението на Министерство на отбраната и настоява собствеността върху санаториума да бъде прехвърлена на общината. Ама от БСП не харесват това, от Министерството също не го харесват и не щат. И от БСП и от Министерството смятат, че общината няма ресурс да развива санаториума и може да го ...хм...загуби в някакъв следващ момент. Хубаво е да се знае, че имотът на брега на морето струва някъде към 20 млн лв.  Сега са го оценили на около 300 000 лв, както наскоро предупреди поморийският кмет. Направо шах и мат.

Днес народният представител от левицата Атанас Зафиров заяви, че брани интересите на държавата и не смята ,че това е неморално или шокиращо. Прав е. Дай Боже всички депутати да правят тъй. Да бранят държавата и да не позволяват приватизация под масата.
Кметът Иван Алексиев порица поморийския общински съветник Никодим Стоянов, че говори неистини
Само че на същата пресконференция в известен смисъл се самопокани кметът на община Поморие Иван Алексиев и на няколко пъти репликира представителите на БСП и размаха документи, от които става ясно, че единствената му цел и на него е да попречи някой да приватизира санаториума. И цитира становище на омбудсмана на Република България Мая Манолова /доскорошно острие на БСП/, че като част от активите на държавното дружество „Вита” Военният санаториум ще има много по-ниска степен на защита, отколкото ако бъде собственост на общината, например. 

И още един факт извън анализа на обществения защитник .

След като мине в активите на велинградскака лечебница „Вита”, санаториумът пак няма да има договор със Здравната каса, демек пак си е обречен. Е как тъй?

Да, обаче депутатът Атанас Зафиров веднага извади кметско писмо, от което става ясно, че Иван Алексиев настоява да не се позволява на санаториума да сключи договор с НЗОК, което било ...ами вероломно изглежза отвсякъде ...

Иван Алексиев отвърна, че настоявал това да е така до приключване на порверката, защото не можело държавата да дава ей така като на наши хора договор със здравната каса на държавното здравно заведение, а други пет частни здравни заведения в Поморие да не получават. Било двоен стандарт и двоен аршин и нямало равнопоставеност. А сега де.

Разбрахте ли нещо? Все повече историята с Военния санаториум в Поморие заприличва на заглавието от онази песен „Циркът отново е тук”

Всички бранят и защитават санаториума, а той е вече в будна кома. Между другото и до дни ще му съкратят персонала. Един вид ще му изключат всички системи.

Все пак кметът на Поморие напусна в някакъв момент пресконференцията на БСП, на която не беше канен. А в края на брифинга именникът Атанас Зафиров се закани, че ако види държавата и Министерството на отбраната пак да продължата съсипването на санаториума, щял отново да бие камбаната.

Това добре, ама то камбаната бие и за живо и за умряло, а санаториумът вече май отдавна е предал Богу дух.

Сещам се за една крилата мисъл, която ако бъде перифразирана, ще звучи тъй.

Пътят към военния санаториум в Поморие е постлан с добри намерения.

А иначе обнадеждаващото е това ,че депутатът Атанас Зафиров се закани,  ако е част от следващия парламент да създаде комисия, която да посочи конкретно с имена виновниците за разсипването на санаториума. Хубаво е най-сетне да нучим имената на сенките, които са унищожили държавна собственост.  

Защото прозвуча страшно онова, което сподели народният представител от БСП.." Ясно е, че има някъде център, който години наред е подготвял това, инвестирал е в това да се случи и не мислете, че ще се откаже лесно" е , цитатът не е съвсем точен, нто смисълът е ясен. Някой иска да лапне златния имот на брега на морето, а саноториумът кучета го яли .Поне затова всички са единодушни и отляво и отдясно. Дано не го позволят.

автор: Красимир Калудов
Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...