икономика 05 дек. 2016 2016-12-05 2016-12-05

Burgas Reporter Ltd.

Бургас, Несебър, Поморие и Созопол търсят варианти за удължаване на сезона

Бургас, Несебър, Поморие и Созопол обединяват усилията си, за да намерят работещи варианти за удължаване на туристическия сезон. 

Четирите общини от Южното Челноморие изразиха принципното си  съгласие за участие в предложения от концисионера на „Летище Бургас“ Регионален фонд за развитие на въздушните връзки.

Идеята беше поставена на обсъждане на среща, организирана от областния управител Вълчо Чолаков.

Анализите показват, че отчетените 22.3 % ръст на полетите през 2016 година не са достатъчни да преодолеят сезонния характер на туризма в региона.

Саттистическите данни сочат, че  93% от трафика на бургаското летище е сезонен, а отчитаният ръст е само в месеците от май до септември. 

От Фрапорт представиха идеята си за създаването на Фонд, в който да се включат общините в областта, а при интерес и представителите на туристическия бизнес. 

Принципът за създаването на подобни фондове се нарича  „споделен риск“ , който авиокомпаниите изискват за нови дестинации и удължен период на полетите. 

Концесионерите на летището предвиждат нови работни места, удължаване периода на трудова заетост, подобрени транспортни връзки, увеличен приход от туристически данък, развитие на балнео, културен, спортен туризъм, утвърждаване на Южното Черноморие като целогодишна дестинация. 

Община Бургас първа подкрепи предложението, като по време на срещата кметът Димитър Николов изрази своята увереност в необходимостта от такива общи усилия. Общинският съвет на областния град вече е гласувал авансово първоначална вноска от 30 000 лв. Предложение за предвиждане на средства до местните парламенти ще направят и кметове на Несебър, Поморие и Созопол.

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...