различно 10 ян. 2015 2015-01-10 2020-03-28 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbHBqIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--56049defdf2cb7e6e6e553a254a02b3084e8bbe7/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/1%20Centara.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Пътуване назад във времето на стария Бургас с Георги Гаджалов

Днес ще ви разкажа за един човек, който е открил своята мисия в това, да намира късчета от историята на Бургас и да ги подарява на хората. Да, точно това прави. Прави своите „разкопки” във времето и споделя с всички своите открития.

Георги Гаджалов е потомствен бургазлия. Израснал е в центъра на града, а домът му е някъде в слабо познатата на днешните му съграждани улица „Анушка Драгиева”. Може да се каже, че е станал свидетел на появата на едни и изчезването на други от красотите на Бургас. И макар че за около 30 години е обиколил какви ли не градове по морета и океани по цял свят, той продължава да харесва и обича все така силно своето родно място. Накратко, заради страстта си към фотографията и уважението към историята Георги започнал да колекционира картички и снимки от изминали дни, години и епохи от историята на Бургас. Сам признава, че има най-малко хиляда снимки с много голяма ценност за историята, а отделно от това още няколко хиляди експоната, за които все не му остава време да ги класифицира.

 Първата сграда на община Бургас 

Повечето от своите картички и фотоси е купувал на акциони, после ги обработва, възстановява ги, ако се налага и ги публикува в социалните мрежи. Ако го попитате, защото споделя своите съкровища с всички, той ще ви отговори с усмивка ,че това не са негови картички или снимки, а историята  на Бургас, която трябва да бъде известна на хората.

 

Георги обича тези свои пътувания назад във времето. Там намира всичко, например прекрасни образци на архитектурата. Неговите фотоси разказват за сградите за италианския архитект Рикардо  Тоскани, с които Бургас се гордее още или щеше много да се гордее, ако още бяха съхранени всичките. Така благодарение на този малко необичаен краевед оживяват спомени и мигове, от които може да се почерпи архитектурен пример за подражание или просто вдъхновение.

Стар изглед на площад "Тройката" В дъното вляво се вижда строеж на бъдещия ресторант "Варшава", съборен, за да се построи Дома на НХК. Ул. "Александровска" , също в дъното на снимката, е разделена на две чрез редица от дървета

Изследователят  разказва с огромно уважение за старите фотографи от Бургас . Смята, че пейзажите и изгледите от снимките на „Фото Недялков”, Фото Хачо, Велчеви са без аналог и са просто прекрасни. Самият той е любител фотограф, като дете е мечтаел да се занимава точно с фотография и киноизкуство и още помни първия си руски фотоапарат „Киев”. Е, не е успял да стане филмов режисьор, но от това най-вероятно е загубило българското кино, защото днес щяхме да имаме един творец, влюбен в красотата на миналото, която желае да пренесе най-хубавото от него в настоящето и в бъдещето. Денс Георги е намерил поле за изява на своя талант и интереси. Събира фотоси и картички не само от Бургас, но и от Поморие, Несебър, Созопол, Царево, Обзор, Айтос, Средец, Карнобат, Люляково Руенско, но не само от Бургаска област, а от Варна и изобщо от цялата страна. Естествено, най-се оживява и изпълва с радост, когато му попадне късче история от Бургас. Обича да разказва за старите сгради и улици и винаги се радва, щом има щастието да възстанови някакъв миг от миналото чрез снимка или картичка. Заради фотосите паралелно е започнал да се интересува от историята не само на града, но и на родовете, на прочутите местни фамилии.

 На тази снимка вече присъства паметникът на Альоша. Днес хората са разделени дали това е символ на освободител или на поробител 

Посланието ми към бургазлии е да видят колко красив е бил градът ни – споделя Георги. Признава, че се надява всички жители на Бургас не само да почитат историята, но и да пазят останалото от нея. Казва, че много обича да се разхожда по улица „Филип Кутев”, където има две запазени къщи от 1895 год. Постройките толкова много му харесват, че иска да запечата всеки сантиметър от тях  в снимки. Всъщност желанието му е да обиколи всички улици на Бургас, където има запазени такива сгради и да ги съхрани, защото знае, че все някой ден на тяхно място ще се появи нещо друго.

Г-н Гаджалов признава, че със свои познати обмислят идеята да бъде издигнат паметник на италианския архитект Рикардо Тоскани, който е създал едни от най-красивите сгради символи в Бургас.

Говори с тъга за разрушените стари квартали, за разрушената сграда на Старата община в Бургас, за Халите, Дружеството по туризъм, старото Музикално училище и на редица други, но в такива моменти винаги изважда снимки на тези архитектурни шедьоври и им се наслаждава. Не крие огромната си изненада от това, че когато публикува в социалните мрежи снимки от миналото, това води до появата на гневни коментари и ужасни конфронтации на политическа основа и сравнения между един или друг строй.

А Георги просто обича миналото и го приема като източник, като учител и пример за добрите и хубави неща, които можем да правим днес. Не е много лесно човек да се ориентира в разказите му, защото той говори за улици и сгради, които днес просто не съществуват , но пък е толкова хубаво да го слушаш и да разглеждаш колекцията му.

Затова на нас не ни остава нищо друго освен да го последваме в експедициите му в миналото и да се порадваме на изчезналата красота на Бургас.    

автор: Красимир Калудов

Снимките са от личната колекция на г-н Гаджалов

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...