различно 17 дек. 2016 2016-12-17 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaFZFIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--284c3bed06c08031771289dee4ff35e453cb3cb2/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_2619.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Още в миналия век бургазлийката се обличала по европейската мода

За човека първоначално се съди по вида на дрехите, които той носи, както и за неговия стил на обличане. Това е първото впечатление за личността и вкусовете му.
За жената модата винаги е била начин да привлече вниманието на мъжа и да го заплени. Дамите винаги са развивали вкус към необичайното. Бургазлийки не правели изключение. Мъжете също не отстъпвали на жените по елегантност и суетност.

В началото на миналия век Бургас е наброявал едва 12 000 жители. С предприемчивият дух и търговският талант на бургазлии той бързо се разраства. Много скоро с търговията идва и сладкия вкус към хубав живот.
Още през 1889 год. край морето по цялото протежение на младия град е оставено празно място от 100 метра за булевард. Там било забранено да се строят нови сгради. Постепенно тази улица се благоустроявала, засаждали се дървета, павирала се, израснали нови красиви къщи. Бургазлии са правели своите разходки край пристанището и по улицата наречена «Крайморска»(дн. »Батенберг»), по късно получила наименованието Приморски булевард. Почти всеки ден на кея хвърляли котва търговски кораби от Ливърпул, Хамбург, Кюстенджа, Амстердам, Солун, Марсилия.Чувала се чуждестранна реч, идвали стоки от далечни страни. Градът се отварял постепенно към света. Хората започнали да се обличат по европейски и да следят модата. А тогава облеклото било елегантно, но доста консервативно за съвременните ни разбирания.
Фото Марчева.jpg 160.54 KB

Жените носели дълги рокли пристегнати в кръста, с бухнали ръкави, а деколтета липсвали.Под тях обличали риза от финно хасе или опал украсена с дантели и бродерии, както и широки долни гащи, надипляли фусти и се пристягали с корсети.В задната част на роклята под кръста се слагали специални възглавнички, които да създават впечатление за закръглени форми. За мъжете било трудно да отгатнат какво се крие под тези бухнали фусти и оставяли своето въображение да работи. Ръкавици, шапки и малки копринени чадърчета гарнирани с дантели (слънчобрани) са допълвали изяществото на нашите прабаби. Бургазлията също поддържал класическия стил на миналия век в облеклото- костюми с жилетки, а в малко джобче часовник с ланец, колосани яки, красиви вратовръзки и задължително бомбе или борсалино.
Европейската мода дефилира по бургаските улици през 1938 год..jpg 87.72 KB

По- късно, когато Морската градина станала притегателен център, бургазлии се разхождали из прохладните й алеи, наслаждавайки се на морето от високия бряг.
Градът живеел своя пълнокръвен живот.Годините минавали, а с тях  се променяла и модата. Хората се замогвали и започнали да обръщат все по-вече внимание на красивия си външен вид. Бургазлиите били хора с вкус и възможности. Жените искали да бъдат единствени и неотразими със своите тоалети, затова те прибягвали до  услугите на шивачки.

През 30-те- 40-те  година на миналия  век модерната бургазлийката си шиела нови тоалети всеки сезон. Ходенето при шивачка е било удоволствие за жените и те посвещавали часове при избора на модел и пробване на скроената дреха. За всеки вкус имало и модел. Известни шивачки в града били Недка Ганчева, Еленка Василева, Деспина Анкова, Естер Голдшлагер, Мадам Ховсенян- цариградска шивачка, която шиела дамски костюми тайор, манта, рокли и блузи, Ребека Митрани, София Меликова.Една от най-известните майсторки била Надежда Ковачева. В ателието и на ул. «Антим І» се стичал женския елит на Бургас. Тя намятала плата върху на тялото на клиентката и определяла какъв да бъде модела съобразен с фигурата и цвета на лицето. За нея начина на обличане и точния модел имало голямо значение за разкриване красотата на всяка жена.Тя съветвала своите клиентки деликатно, че не всички кройки и цветове подхождат на всяка, ако са много слаби не трябва да носят рокли скроени на верев и много широки поли, да не избираттъмни цветове, които да ги правят «тънки като конец».
17 год. Слава Моллова.jpg 71.53 KB


Едни от  най-елегантните жени по онова време била Слава Моллова, дъщеря на търговец на кожи избрана за Мис плаж Бургас 1936 година.Гъркините Антула Георгиадис и красавицата Александра Папламатас, която също блестяла със свой стил. Станка Пенчева, съпруга на Александър Киров, машинен инженер  в големите български мелници на Хаджипетрови, която  сменяла тоалетите си по няколко пъти на ден, а Ана Кожухарова жена на Сава Попов, богат търговец следвал в Германия, винаги демонстрирала най-новите модели рокли и костюми на сбирките на хай лайфа.Свекърът й бил собственик на лятно кино «Булевард». Лекарските жени също имали свой стил и елегантност. Жената на д-р Недев областен лекар, Гинка Недева завършила Робърт колеж в Цариград, Мара Проданова съпруга на д-р Проданов вътрешни болести, Ралука Брайкова, съпруга на зъболекаря д-р Брайков.
Бургаската красавица Ваня Морска.jpg 142.07 KB

Така е било някога, а днес всичко е унифицирано и почти еднакво. Жените и мъжете са обути с дънки, метнали по едно яке и трудно можеш да ги различиш от кой пол са. И да духне вятър, няма какво да види едно мъжко око. Ех, доброто старо време...
 
автор: Соня Кехлибарева

още публикации от Соня Кехлибарева, посветени на Бургас, можете да прочетете ТУК
Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...