образование 29 авг. 2016 2016-08-29 2016-12-07

Burgas Reporter Ltd.

6 са одобрените проекти за нови учебници по история за 5 клас

Общо 6 са одобрените проекти за нови учебници по история и цивилизации за V клас, по които през идващата учебна година ще се обучават учениците. 

Заповедите за одобрение на проектите на база оценката на учителите по история бяха връчени днес на издателите от министъра на образоването Меглена Кунева.

Училищата имат срок до 2 септември да направят заявка до издателствата кои учебници искат, а издателствата трябва да организират отпечатването и разпространението им до началото на учебната година.

Одобрените учебници са на издателствата „Анубис“, „Булвест 2000“, „Даниела Убенова-Даниела Биланска“, „Просвета-София“, „Просвета +“ и „Св. Георги Победоносец“.

Изготвянето на нови учебници по история и цивилизации за V клас е ключово, тъй като именно там започва прилагането на новите учебни програми, а съдържанието по история е коренно различно от това, което сега са учили учениците. Досега в V клас се изучаваше история на България до края на XVII век, а от учебната 2016/2017 г.  учениците ще изучават антична история.

На  журналистически въпрос защо има повече от един учебник по предмет, от министерството обясниха, че не само това е изискване на закона, но и различните учебници представят различни образователни подходи. Съдържанието на учебниците е едно, то отговаря на утвърдените учебни програми, но всеки авторски колектив решава точно как да предаде това съдържание и къде да акцентира, а учителите от своя страна могат да изберат учебник, който да отговаря на нуждите и способностите на учениците им. 

Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...