икономика 25 авг. 2016 2016-08-25 2016-12-07

Burgas Reporter Ltd.

Чужди фирми продават необезпокоявано екскурзии у нас, но не плащат данъци

Некоректни чужди фирми организират различни екскурзии за страната и чужбина, като прескачат българското законодателство и не плащат данъци. 

Най-често техни клиенти са туристи, отеседнали по родните ни куророти, които искат да разнообразят почивката си за ден-два.  

За това сигнализираха туроператори, които години наред търпят загуби от подобен род нелоялна конкуренция.

Често за организирането на подобна дейност, чуждестранните фирми от Русия, Украйна, Полша, Чехия и Словакия, разчитат на помощ от български колеги. За целта пред хотелите се разкриват нелегални щандове, които привличат курортисти, желаещи екскурзии.

„Комисията за защита на потребителите, икономическа полиция и Министерството на туризма не успяха да се справят с този въпрос. Последният сигнал е за една българска фирма, която работи с руснаци и украинци, организиращи пътувания до Истанбул и до турските курорти Кушадъсъ и Анталия. В Слънчев бряг бяха разкрити щандове за продажба на екскурзии и мероприятия, за продажба на самолетни билети и настанявания. В този обръч са включени и транспортни фирми. ”, обясни председателят на Бургаската регионална туристическа камара Иван Иванов пред „Бургаски репортер”.

По думите му проблемът идва от там, че никой не проучва фирмите, които реализират такава дейност у нас. Много от „служителките” в тези нелегални "офиси" са с временен статут в България и след сезона си заминават, без да се плащат каквито и да са данъци и такси към хазната. 

Според Иван Иванов трябва да бъде променено туристическото ни законодателство, което да защитава в по-голяма степен интересите на малкия и средния бизнес. 

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...