различно 17 авг. 2016 2016-08-17 2016-12-07

Burgas Reporter Ltd.

Автомобилите без винетки ще плащат по-висока глоба

По-високи глоби за автомобилите без винетки предвиждат от Министерството на регионалното развитие и благоустройството . 

Това каза пред журналисти министър Лиляна Павлова след правителственото заседание.

 По думите й на срещата на министрите е взето решение за удължаване на срока за постановлението за смесената система – електронна винетка за леките коли и ТОЛ-такса за тежкотоварните. С удължаване на процедурата ще бъдат направени и промени в законодателството, съобщава „Стандарт“.

 Аргумент за това са летните проверки, които са показали, че транзитно преминаващите т. н. гастарбайтери не заплащат винетни стикери. "Проверките показват, че българите си купуват съвестно винетни стикери, но транзитно преминаващите не заплащат. Държат ги в жабките на колите си, има случаи дори на непродупчени стикери. Не се спазва и законът всеки винетен стикер да е с регистрационния номер на колата", обясни Павлова. Регионалният министър допълни, че се виждат ТИР-ове с винетки от април.

 Министър Павлова обясни, цитирана от Фокус, че във времето за изпълнение на новата система за смесено заплащане за ползване на пътища ще бъдат внесени промени в Закона за движение по пътищата, с които ще бъдат въведени по-големи санкции и глоби. По думите ѝ, таксите ще се събират на територията на страната, а автомобилите без винетки ще бъдат спирани от движение докато не се платят глобата. Павлова добави, че срокът за изпълнение на новата система е 12 месеца.

 "Процедурата за смесената система за заплащане на пътищата ще бъде обявена през следващата седмица, така че до въвеждането ѝ ще трябва да сме готови с промените", каза още министър Лиляна Павлова.

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...