култура 17 авг. 2016 2016-08-17 2016-12-07

Burgas Reporter Ltd.

Бутиков концерт на Явор Велчев слага точката на проекта "Платна"

Младата архитектка Мариана Сърбова ще закрие по атрактивен начин проекта си, наречен „Платна”.

Тя е избрала финалът да бъде сложен с бутиков концерт на изпълнителя Явор Велчев, познат в музикалните среди като Yavi.  Музикалната вечер  ще се състои тази вечер от 18:30 ч. в двора на галерия "Георги Баев", намираща се на бул. "Демокарация" 6.

Явор Велчев - Yavi се появява на музикалната сцена на 5-годишна възраст, когато печели националния конкурс за детска песен "Сладкопойна чучулига" с хора на Милка Стоева. 

На 8 години Явор започва да учи класическа китара. Когато е на 16, основава акапелния квартет Jazzabell. Формацията участва в Sofia Jazz Fest наред с имена като John Patitucci, Andy Summers. Jazzabell записват за редица български изпълнители, сред които Графа (Пачанга, Break the Window), Лили Иванова (Ветрове), Слави Трифонов (Вавилон). 

През 2001 Явор става вокалист на група "Каффе", която първоначално започва под името Badu. Въпреки обещаващото бъдеще с "Каффе", през 2002 Явор напуска групата, за да специализира международно и морско право в Белгия. Преди да напусне, той пише нашумялата "Вместо мен", която става хит в България в изпълнение на Орлин Павлов.

В Белгия Явор намира за плодотворно съседството си с дългогодишния негов приятел и партньор Константин, който живее в Холандия. С проекта си Jailhouse Chili двамата изпълнители се изявяват по клубове в Европа и България.

През 2013 в Белгия Явор формира групата Yavor & the Sonic Punch. Групата дебютира на румънския международен фестивал EUROPAfest и песента On The Road To Hell става финалист на белгийския конкурс за автори "Hitspot".

Изложбата "Платна"  се реализира по програмата за съфинансиране на културни проектни на Община Бургас. В продължение на седмици експозицията бе подредена в галерия "Георги Баев", където посрещаше ценителите на нестандартното изкуство. 

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...